ENECO


ENECO Energie rondt integratie REMU succesvol af

In 2004 is de integratie van REMU succesvol afgerond. De harmonisatie van de netbeheeractiviteiten komt de eenheid van beleid en de efficiency ten goede. Ook de handels en backoffice-activiteiten kregen positieve impulsen door het samengaan van beide ondernemingen.
* Bedrijfsresultaat stijgt met 34%

* Nettoresultaat stijgt tot 201 miljoen (+8%)
* Marktopening per 1 juli 2004 goed verlopen
* Na marktopening per saldo geen klanten verloren

In het afgelopen boekjaar heeft ENECO een nettoresultaat geboekt van 201 miljoen, een stijging van 16 miljoen (ruim + 8%). Het resultaat heeft zich ontwikkeld conform de verwachting die halverwege het jaar is uitgesproken. Het bedrijfsresultaat in het tweede halfjaar ( 145 miljoen) lag beduidend boven het bedrijfsresultaat van dezelfde periode van 2003 ( 101 miljoen). Deze verbetering is voor een belangrijk deel toe te schrijven aan lagere exploitatiekosten door het wegvallen van de eenmalige kosten in 2003 met betrekking tot de liberalisering, alsmede het resultaat van ingezette kostenbeheersing. De marktopening per 1 juli 2004, waarbij de consumentenmarkt geheel open ging, is bij ENECO goed verlopen. Het netto verlies aan klanten is voor ENECO beperkt gebleven en is voor elektriciteit ruimschoots gecompenseerd door de overname van 55.000 klanten van Shell. ENECO heeft hierdoor haar marktaandeel zelfs kunnen vergroten.

Ronald Blom, voorzitter van de Raad van Bestuur, is zeer tevreden over de behaalde resultaten en in het bijzonder over het uitgevoerde integratietraject van REMU. Hij zegt daarover verder: Onze medewerkers hebben een bijzondere prestatie geleverd. In een periode waarin de markt al onze aandacht vroeg, zijn zij in staat geweest processen, systemen en werkwijzen in elkaar te voegen en te harmoniseren. Hiermee is een efficiënte organisatie ontstaan en is de basis gelegd voor verdere kostenreductie. Ik ben verder trots op ons bedrijf dat een duidelijke strategie heeft ontwikkeld, waarin het geïntegreerd opereren van het leverings- en netwerkbedrijf goed werkt. Dat wij de klant niet uit het oog hebben verloren blijkt uit de goed verlopen marktopening. ENECO heeft nauwelijks moeilijkheden of achterstanden ondervonden in het verwerken van switches. Ik ben ervan overtuigd dat de klant dit waardeert en dat de klantentrouw aan ENECO groot is. We zullen doorgaan met het bouwen van een sterke, financieel gezonde onderneming, die meerwaarde creëert voor haar aandeelhouders.

Omzet en brutomarge
De totale omzet energie van 3,2 miljard is vrijwel gelijk aan die over het vorige jaar. De brutomarge steeg van 913 miljoen naar 959 miljoen, hoofdzakelijk een gevolg van een beter resultaat op de inkopen van energie. De inkoopprijzen waren aanzienlijk stabieler in 2004 dan in het jaar ervoor toen, als gevolg van de relatieve schaarste in de zomerperiode, de inkoopkosten van elektriciteit sterk stegen en hoge kosten voor onbalans veroorzaakten. De groei van de brutomarge werd in 2004 beperkt door hogere dan gebruikelijke netverliezen uit voorgaande jaren. Het verkoopvolume elektriciteit lag in 2004 bijna 15% hoger dan in 2003. Deze stijging deed zich vrijwel geheel voor in de zakelijke markt.

Bedrijfsresultaat
Op jaarbasis zijn de bedrijfskosten afgenomen met 68 miljoen. Deze daling bedroeg over het eerste halfjaar 23 miljoen en is in het tweede halfjaar verder voortgezet met 45 miljoen. De kostendaling wordt voor een groot deel veroorzaakt doordat in 2004 geen kosten voor de liberalisering meer ten laste van het resultaat zijn gebracht. Het bedrijfsresultaat is uitgekomen op 370 miljoen (2003: 277 miljoen), een stijging van vrijwel 34%.

Financiële baten en lasten
Het afgelopen jaar zijn de rentedragende schulden gedaald met 270 miljoen (2004: 1.256 miljoen; 2003: 1.526 miljoen). Deze daling is mede te danken aan een afname van het werkkapitaal met 112 miljoen. In 2004 is veel inspanning geleverd om het facturerings- en incassoproces verder te verbeteren. Dit heeft geleid tot een aanzienlijke lagere vorderingenpositie eind 2004. Door zowel de lagere rentedragende schulden als ook de lagere rente op het kapitaal- en geldmarkten zijn de interestlasten lager uitgekomen. Gerelateerd aan het bedrijfsresultaat voor afschrijvingen bedraagt de rentedekking 8,3x.

Vennootschapsbelasting
Eind 2003 is met de belastingdienst overeenstemming bereikt over de waardering van de netgebonden activa op de fiscale openingsbalans per
1 januari 1998.
Per 1 januari 2004 lag de fiscale boekwaarde 1,8 miljard hoger dan de commerciële boekwaarde als gevolg waarvan een actieve belastinglatentie is opgenomen van 540 miljoen. Deze latentie is geheel ten gunste gebracht van het eigen vermogen. Het gevolg van de actieve belastinglatentie is dat de effectieve belastingdruk in beginsel gelijk is aan het nominale belastingtarief. Voorzover de effectieve belastingdruk afwijkt hiervan, wordt dit veroorzaakt door deelnemingsvrijstelling, investeringsaftrek, e.d. Over 2004 zijn deze verschillen minimaal en bedraagt de effectieve belastingdruk 32,7%. De ten laste van het resultaat gebrachte vennootschapsbelasting is sterk toegenomen door de stijging van het nettoresultaat in 2004 en het grote effect van de deelnemingsvrijstelling in 2003.

Investeringen
De investeringen in de infrastructuur van elektriciteit, gas en warmte, alsmede die in warmtekrachtcentrales en windenergie bedroegen 155 miljoen (2003 151 miljoen). In totaal werd 203 miljoen geïnvesteerd in vaste activa tegenover 196 miljoen in 2003.

Winstverdeling
De goede gang van zaken in het afgelopen jaar rechtvaardigt een verhoging van de winstuitkering aan onze aandeelhouders. ENECO zal haar aandeelhouders voorstellen om 50% van het behaalde nettoresultaat als dividend ter beschikking te stellen (2003: 40%). Dit komt neer op een uitkering van 100,6 miljoen (2003: 74,2 miljoen) en betekent een stijging van 26,4 miljoen (+ 35%).

Leveringszekerheid
De leveringszekerheid in Nederland ligt in vergelijking met andere Europese landen op een zeer hoog peil. Het aantal storingsminuten ligt voor ENECO al een aantal jaar op een vrijwel constant niveau en is minder dan het landelijk gemiddelde. In 2004 zijn er nauwelijks grote storingen van enige betekenis in het elektriciteitsnet geweest. Het grootste gedeelte van de elektriciteitsstoringen werd ook in het afgelopen jaar veroorzaakt door graafwerkzaamheden. Naar aanleiding van een grondverzakking in Bergschenhoek in 2003, die gevolgen had voor de veiligheid van de gasaansluiting in een woning aldaar, heeft ENECO aangekondigd versneld 75.000 gasaansluitingen in haar gehele verzorgingsgebied te vervangen. Het aantal storingsminuten over de afgelopen drie jaar was als volgt:
ENECO Energie-netten 2004 2003

2002
Laagspanning 3.6 3.8 2.8
Middenspanning 18.4 17.8 18.2
Hoogspanning 0.1 0.6 0.9
Totaal ENECO 22.1 22.2 21.9
Totaal landelijk 24.0 30.0 28.3

Splitsing van energiebedrijven
Momenteel bereidt de minister van Economische Zaken een wetsvoorstel voor waarmee de huidige energiebedrijven worden gesplitst in een distributiebedrijf en een leveringsbedrijf. ENECO is van mening dat de plannen van de minister geen positieve bijdrage leveren aan de energievoorziening in Nederland en haar aandeelhouders niet ten goede komen. ENECO heeft de afgelopen maanden, mede op verzoek van de minister en partijen in het parlement, op constructieve wijze met anderen naar alternatieven gezocht waarmee in de toekomst energiemarkten kunnen worden georganiseerd, met behoud van leveringszekerheid, versterking van de marktwerking en meer concurrentiekansen voor nieuwkomers op de energiemarkt. Een akkoord was rond, doch de minister kiest toch voor het splitsingstraject.

Verwachtingen
ENECO stelt haar ambitieniveau hoog, hetgeen tot uiting komt in de levering van goede en betrouwbare producten tegen acceptabele prijzen. Daarnaast wordt gestreefd naar het bieden van een uitstekende, onderscheidende service. Alle divisies hebben hun bedrijfsprocessen kritisch beoordeeld. Op basis daarvan zijn plannen ontwikkeld om het nog beter te doen en meer waarde voor de aandeelhouders te creëren. Deze plannen moeten in de komende drie jaar hun beslag krijgen. ENECO vertrouwt er vooralsnog op dat de splitsingsvoorstellen van de minister worden ingewisseld voor het alternatief dat de vier grote energiebedrijven met het ministerie en de DTe hebben uitonderhandeld. Ervan uitgaande dat dit gebeurt, zijn de vooruitzichten voor 2005 en komende jaren goed.