Het Nederlandse Rode Kruis

donderdag 17 maart 2005

Rode Kruis zoekt jonge aanwas

Landelijke EHBO wedstrijden als stimulans om EHBO-er te worden

Het Nederlandse Rode Kruis is dringend op zoek naar jonge EHBO-ers. De jaarlijkse landelijke EHBO wedstrijden aanstaande zaterdag staan in het teken van deze wens.

´Het is moeilijk jongeren te werven om EHBO-er te worden´, vertelt Leo Stoker, hoofd grootschalige hulpverlening van Het Nederlandse Rode Kruis. Volgens het Rode Kruis komt dit omdat jongeren tegenwoordig drukke agenda´s hebben. ´School, huiswerk, sport. Vrijwilligerswerk valt dan snel over de rand. En dat terwijl een EHBO diploma heel belangrijk is. Je kunt mensen op school of op straat direct helpen als er iets gebeurt´.

Het Nederlandse Rode Kruis probeert via haar lokale afdeling jongeren te werven en hoopt dat de jongeren tijdens de jeugdwedstrijden het goede nieuws verspreiden. ´EHBO-er zijn is behalve nuttig ook heel leuk´, meent Stoker. ´Behalve dat je in alledaagse situaties eerste hulp kunt verlenen, kun je via het Rode Kruis vanaf je 16e ook worden ingezet bij concerten, sportwedstrijden en andere evenementen. Met deze jeugdwedstrijden benadrukken we dat en hopen we dat de jeugd elkaar enthousiast maakt´.

Het Nederlandse Rode Kruis wil zijn vrijwilligersbestand verjongen. ´De gemiddelde leeftijd van onze vrijwilligers is vrij hoog. We hebben nieuwe aanwas nodig om in de toekomst onze hulpverlening bij evenementen te waarborgen. Bovendien is een frisse wind altijd goed voor een organisatie, het en houdt de club dynamisch´, aldus Stoker.

De jeugdwedstrijden vallen samen met de EHBO wedstrijden voor volwassenen.

In totaal doen er 23 jeugdploegen mee. De jeugdteams bestaan uit 6 personen en moeten door samen te werken telkens 4 slachtoffers helpen met uiteenlopende verwondingen. In totaal zijn er zeven situaties nagebootst met acteurs zoals een auto-ongeval en een uit de hand gelopen feestje. Ook worden de jongeren getest op hun theoretische kennis.

De jury beoordeelt de kwaliteit van de Eerste Hulp. Zitten de verbandjes goed? Is de beademing goed verlopen? Maar ook de houding naar het slachtoffer, de samenwerking met het team en professionaliteit staan centraal. Het team met de meeste punten op het einde van de dag wint de eerste prijs. De winnaar van iedere groep krijgt een wisselbeker.

De wedstrijden vinden plaats op zaterdag 19 maart aan De Gouwe 50, te Dronten.

Het evenement begint om 10:00 uur, de prijsuitreiking is om 16:45.

Het Nederlandse Rode Kruis

Bij evenementen en in rampsituaties biedt het Rode Kruis medische assistentie. Ook zijn er vrijwilligers actief die sociale hulp bieden aan chronisch zieken en gehandicapte mensen met zogenaamde ´vriendendiensten´, zoals huisbezoeken, oppashulp, internetles, coaching en het opzetten van telefooncirkels. Jaarlijks genieten zo´n 6000 gasten van aangepaste vakanties op het vakantieschip J. Henry Dunant of in één van de Rode Kruis- vakantiehotels. Twee tehuizen voor ernstig zieke kinderen bieden hulp aan ouders en kinderen. Het Nederlandse Rode Kruis heeft in totaal 34.000 vrijwilligers. In Nederland telt het Rode Kruis 675.000 leden en donateurs en 285.000 sympathisanten.