Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen

Hoe betrouwbaar is het beeld?
17 maart 2005
13.30 uur
Locatie: KNAW, Kloveniersburgwal 29, Amsterdam

De Commissie Wetenschap en Kunst van de KNAW organiseert op donderdagmiddag 17 maart 2005 een bijeenkomst over de betrouwbaarheid van het beeld. Er wordt in de media, maar ook in het wetenschappelijk onderzoek, gebruikgemaakt van beelden. Hierdoor ontstaat de indruk dat de informatie die we krijgen voorgeschoteld, steeds betrouwbaarder wordt. Immers, de beelden 'bewijzen' dat hetgeen we zien de waarheid is. Vaak echter zijn beelden gemanipuleerd, en is de informatie die wij eruit halen, sterk gekleurd en heel wat minder feitelijk dan het beeld doet vermoeden.

Tijdens de bijeenkomst op 17 maart zal vanuit verschillende invalshoeken worden gesproken over de (on)betrouwbaarheid van het beeld. Het programma wordt gepresenteerd door de Groningse psycholoog Douwe Draaisma.

Publicist Bas Heijne stelt in zijn inleiding dat de wereld alleen is te benaderen door voorstellingen. Omdat het beeld steeds vaker gemanipuleerd wordt, heeft dat consequenties voor onze perceptie van de werkelijkheid.

Fysicus Robbert Dijkgraaf laat zien hoe hij als wetenschapper gebruikmaakt van beelden om zijn onderzoeksresultaten overtuigend te presenteren.

Twee beeldend kunstenaars zullen de middag omlijsten met een aantal werken en deze toelichten.
Bij Germaine Kruip staat de rol van de toeschouwer in het kunstwerk centraal. Kruip wil met haar werk de toeschouwer ervan bewustmaken dat deze zelf de realiteit maakt door ernaar te kijken. Aan de hand van ruimtelijke performances, installaties en een beeldarchief dat zij in de loop der jaren heeft opgebouwd, confronteert zij de toeschouwer met de gedachtewereld van een ander en maakt hem zo bewust van de manier waarop hij zelf waarneemt.
Videokunstenaar Julika Rudelius gaat nog een stap verder en toont in haar foto's en videofilms interacties tussen groepen mensen die alledaags zijn en documentair ogen, maar in feite zijn geënsceneerd. Door het ensceneren wordt de situatie uitvergroot en exemplarisch. De scènes worden daardoor herkenbaar voor anderen en refereren aan gemeenschappelijke herinneringen.

Programma
13.30 Ontvangst koffie/thee
14.00 Welkom Carel Blotkamp
14.05 Inleiding Douwe Draaisma
14.15 Bas Heijne
14.35 Robbert Dijkgraaf
14.55 Pauze
15.10 Germaine Kruip
15.30 Julika Rudelius
16.20 Discussie/gesprek o.l.v. Douwe Draaisma
17.30 Borrel

Inschrijfformulier: aanmelding is mogelijk tot donderdag 10 maart 2005 via het elektronische inschrijfformulier. U ontvangt dan per e-mail een bevestiging van uw reservering.

Organisatie: Commissie Wetenschap en Kunst

Meer informatie:
Suzanne Wagenaar
tel. 020-5510860
suzanne.wagenaar@bureau.knaw.nl