Gemeente Leeuwarden

Opknapbeurt voor 'Bank der zelfstandigheid'

Bron: Buurtvereniging Oldegalieën (22-02-2005) Excelsior krijgt opknapbeurt!

Donderdag 10 en donderdag 17 maart zoeken we buurtbewoners om historische foto's te maken. Deze foto's vormen een onderdeel van de opknapbeurt van de Excelsior bank. U wordt beide ochtenden om 10.00 uur uitgenodigd in het Buurthuis Oldegalieën. Daar worden de afspraken gemaakt voor die dag. Natuurlijk is er koffie.

In de karakteristieke buurt Oldegalileën staat op een schitterend plekje aan de Dokkumer Ee `de bank der zelfstandigheid', ook wel Excelsior geheten. De bank is de afgelopen jaren sterk verwaarloosd. Daar komt binnenkort een einde aan; in een gezamenlijk project van buurtbewoners, leerlingen van het Gymnasium en Centrum voor de Kunsten Parnas wordt hij geheel opgeknapt. Het project wordt begeleid door kunstenares Hanneke Roelofsen.

Foto's van de wijk en haar bewoners vormen een centraal onderdeel van het project. Foto's van vroeger, maar ook foto's van nu. Daarom roepen we bewoners op om donderdag 10 en donderdag 17 maart aanwezig te zijn bij een van de twee fotodagen in de wijk. We verzamelen bij het buurthuis Oldegalieën. Bij hevige regen worden andere data gekozen.

De afgelopen weken hebben leerlingen van het Stedelijk Gymnasium gezocht naar historische foto's uit de wijk. Ze hebben prachtige exemplaren opgeduikeld. Fotograaf Dennis Markic bootst deze oude foto's na; buurtbewoners en schoolkinderen zijn figuranten.

Oude en nieuwe foto's worden op tegels gedrukt en aan de muur bevestigd. De muur geeft zo een bijzonder beeld van bewoners van de wijk toen en nu. Ook de directe omgeving van de bank wordt aangepakt; er worden bomen gesnoeid en de historische regels worde schoongemaakt.

Kortom, als eind mei het project klaar is en de bank staat te pronken aan de kant van de Ee, moet je er wel even heen gaan om van de plek te genieten. En de foto's te bekijken.