Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie

Prijzen voor interculturele projecten Nederlandse basisscholen

Rotterdam, 1 maart 2005

Internationale competitie Integration@school

De Joop Westerweelschool uit Amsterdam en Wereldschool De Albatros uit Dordrecht hebben prijzen gewonnen in de internationale wedstrijd "Integration@school".

De prijzen zijn bedoeld voor projecten en ideeën op het gebied van integratie en intercultureel onderwijs. Zo'n 300 scholen uit Denemarken, Duitsland, Oostenrijk en Nederland deden mee aan de wedstrijd.

De beschrijvingen van de winnende projecten zullen verzameld worden op een cd-rom zodat deze 'best practices' gepresenteerd kunnen worden aan alle scholen in de Europese Unie.

De twintig prijswinnaars ontvangen in totaal 21.000 euro aan prijzengeld. Bovendien mogen ze deelnemen aan een internationale conferentie over integratie en intercultureel onderwijs, die zal plaatsvinden op 17 en 18 maart in Berlijn.

Winnende projecten
De Joop Westerweelschool - winnaar van de derde prijs - creëerde in samenwerking met het KinderPersBuro een videoproductie met de titel 'In de geest van Joop Westerweel'. Het doel van de video is het betrekken van allochtone leerlingen bij de jaarlijkse herdenking van de Tweede Wereldoorlog op 4 mei. Leerlingen gaan zelf op zoek naar wat 'herdenken' betekent voor verschillende mensen en doen onderzoek naar het verhaal achter de herdenkingssteen die zij als school geadopteerd hebben. Er wordt duidelijk gemaakt dat de Tweede Wereldoorlog deel is van de geschiedenis van alle Nederlanders. De video wordt nu op verschillende scholen gebruikt als lesmateriaal.

Wereldschool de Albatros won de 19e prijs met het LBR-project 'Wereldschool'. Met dit project kunnen scholen een duidelijk signaal afgeven dat ze tegen racisme en pesten zijn en zich inzetten voor een veilig schoolklimaat waarin iedereen zich welkom voelt. De Albatros, een school met leerlingen van 20 verschillende nationaliteiten, staat midden in De Wereldwijk in Dordrecht. Zij werkt nauw samen met verschillende organisaties om op een creatieve manier uiting te geven aan diversiteit, en om gelijke kansen voor alle leerlingen te bevorderen.

De prijsuitreiking vindt op 18 maart plaats in de Französische Friedenskirche in Berlijn. Daarbij zullen onder anderen de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Otto Schily en de ambassadeurs van Denemarken, Oostenrijk en Nederland aanwezig zijn.

Voor meer informatie over de wedstrijd:

Marjan Möhle, beleidsadviseur onderwijs, LBR tel. 010-2010201

Contactpersonen op de scholen zijn:

Dick Haanraadts, Joop Westerweelschool te Amsterdam tel. 020-6125539

Marleen Uytterschout, Wereldschool De Albatros te Dordrecht tel. 078-6185045

LBR
Schaatsbaan 51
3013 AR Rotterdam
Tel: 010-2010201
Fax: 010-2010222
Internet: www.lbr.nl