Plan Nederland


ALI B EN YES-R ONTMOETEN KINDEREN IN SLOPPENWIJKEN BANGLADESH VOOR PLAN

15 maart - Voor miljoenen kinderen in ontwikkelingslanden bestaat het leven uit louter overleven in overvolle sloppenwijken. En de trek van het platteland naar de grote stad zet onverminderd voort. Dhaka, de hoofdstad van het straatarme Bangladesh, is hier een goed voorbeeld van. Met ongeveer veertien miljoen inwoners is Dhaka een van de meest dichtstbevolkte steden ter wereld. Tienduizenden kinderen wonen er in overbevolkte slums en leven in enorme armoede. Ze besturen fietstaxi's, werken als straatventer of doen huishoudelijk werk voor rijke families. Op uitnodiging van Plan Nederland reist de populaire rapper Ali B in het gezelschap van co-rapper Yes-R en beatcreator Leonard Wattimury van 17 tot en met 24 maart naar Bangladesh om een aantal van deze kinderen te ontmoeten.

In het kader van het educatieve project `Rap around the World' van Plan Nederland reist rapper Ali B naar Afrika, Latijns Amerika en Azië om zich te verdiepen in de extreem moeilijke omstandigheden van kinderen. De campagne heeft tot doel Nederlandse jongeren te betrekken bij het ontwikkelingsvraagstuk en de oneerlijke verdeling van welvaart in de wereld. Eerder reisde Ali B af naar Senegal en Malawi, waar hij achtereenvolgens kennismaakte met het leven van straatkinderen en kinderen die het slachtoffer zijn geworden van HIV/aids.

De slums van Dhaka
De reis naar Bangladesh - een van de dertig armste landen ter wereld - staat volledig in het teken van het leven in de sloppenwijken van Dhaka. In het gezelschap van co-rapper Yes-R en beatcreator Leonard Wattimury gaat de populaire rapper vooral op zoek naar de veerkracht en de creativiteit waarmee deze kinderen overleven, ondanks de enorme problemen waarmee zij worden geconfronteerd. Zij proberen hierbij antwoord te vinden op de vraag waarom de migratie naar de grote steden blijft toenemen, terwijl de leefomstandigheden extreem zwaar zijn en het leven uitzichtloos. Met welke problemen worden jongeren dagelijks geconfronteerd en hoe gaan ze hiermee om?

Programma
De rappers zijn volgende week onder andere te gast op de set van het tv-programma Agami - een wekelijks programma voor en door kinderen dat wordt ondersteund door Plan. In dit programma laten jongeren hun stem horen over kinderrechten. Ook gaan ze op stap met een jonge chauffeur van een fietstaxi en bezoeken een school in een sloppenwijk. Ter plekke zullen de jongens een nieuwe rap schrijven over het leven in de sloppenwijken van Dhaka. De eerste beelden hiervan zullen te zien zijn in een serie documentaires die vanaf september bij MTV vertoond wordt.

Plan in Bangladesh
Plan is sinds 1994 actief in Bangladesh en heeft programma's in vijf werkgebieden: de hoofdstad Dhaka, het aangrenzende district Gazipur en in drie districten in het noordwesten van het land. Bangladesh behoort tot de dertig armste landen ter wereld. Meer dan de helft van de bevolking leeft onder de armoedegrens van 1 US dollar per dag. De Bengaalse overheid heeft de VN-Conventie voor de Rechten van het Kind ondertekend. Toch leven in Bangladesh veel kinderen in armoede. Veel kinderen zijn verwaarloosd of worden slachtoffer van geweld. Plan zet zich in voor deze kinderen en richt zich hierbij op inkomensverbetering, beter onderwijs en gezondheidszorg en een gezonde en veilige leefomgeving.