Stadsdeel Amsterdam Zuidoost


Laatste persbericht
15 maart 2005
Zuidoost als eerste stadsdeel voorzien van een rolstoeltoegankelijk openbaar toilet

Donderdag 17 maart a.s. om 13.00 uur wordt op het Renooiplein het eerste rolstoeltoegankelijk openbaar toilet van Amsterdam feestelijk geopend. Dit toilet bij winkelcentrum Reigersbos in Gaasperdam, is één van de tastbare resultaten van de voortdurende inzet van stad en stadsdeel om het voor gehandicapten mogelijk te maken mee te blijven doen in onze maatschappij.
Het toilet is geleverd en wordt onderhouden door JCDecaux, die in Amsterdam ook verantwoordelijk is voor de bus- en tramhokjes. De ontwerper van deze zogeheten "Automatic Superloo", is de bekende Britse architect Sir Norman Foster. Deze veelzijdige architect tekende ook voor het Parlementsgebouw in Berlijn en voor het ontwerp van de hoogste hangbrug ter wereld.

In aanwezigheid van wethouder Zorg van Amsterdam, Hannah Belliot, en de heren Peter Robijn en Chiel de Wit van JCDecaux zullen stadsdeelvoorzitter Elvira Sweet en mevrouw Cor van Drongelen het toilet aanstaande donderdag openen. De feestelijke wijze waarop dit gaat gebeuren, onderstreept het belang dat het stadsdeelbestuur hecht aan de participatie van mensen met een handicap.

In Zuidoost is sinds 2003, het Europees jaar van mensen met een handicap, een actief netwerk ontstaan rond het gehandicaptenbeleid. Hierin werken bewoners met een handicap en partners uit het speciaal onderwijs, het bedrijfsleven, organisaties in de zorg en arbeidsbemiddeling met het stadsdeelbestuur samen aan het bedenken en uitvoeren van concrete activiteiten. Deze activiteiten variëren van het opzetten van leerwerkbedrijven voor jongeren met een arbeidshandicap, zoals de kantine van het stadsdeelkantoor, de taartenwinkel de Sweet Store in de Amsterdamse Poort en het computerschoonmaak- en recycleproject bij Global Start, tot en met het plaatsen van een rolstoeltoegankelijk openbaar toilet. De plaatsing van het toilet is ondersteund door een bijdrage uit het Stimuleringsfonds Gehandicapten van de gemeente Amsterdam en vormt het sluitstuk van de opwaardering van Winkelcentrum Reigersbos. Bij de opknapbeurt van Winkelcentrum De Amsterdamse Poort, zal eenzelfde toilet geplaatst worden.

Het toilet wordt na elk bezoek automatisch en volledig gereinigd. Een bezoek kost 50 eurocent.