Gemeente Noordenveld


Start kosten -en milieubesprarend recyclingprogramma voor gipsafval

Gepubliceerd op: 15 maart 2005

Op donderdag 17 maart om 14.00 uur, neemt wethouder J.E.Bakker, portefeuillehouder Milieu de nieuwe gipscontainer in gebruik op het Brengstation aan de Overslagweg in Roden.
Wethouder Bakker: Tot voor kort was het in Nederland niet mogelijk om het gipsafval dat vrijkomt bij verbouwingen van woningen (oude gipsplaten en gipsblokken) te recyclen. Het gipsafval moest daarom, via een afvalverwerker, gestort worden. Dit was niet alleen een dure oplossing voor de gemeente, maar ook een milieuonvriendelijke manier om van het afval af te komen. Sinds kort is het echter wel mogelijk om gipsafval te recyclen en de gemeente Noordenveld heeft daarvoor - als eerste gemeente in Drenthe - een contract afgesloten met Gips Recycling Nederland BV.
Wat betekent dit voor de inwoners van Noordenveld? Om gipsafval te kunnen recyclen, dient het gescheiden ingezameld te worden op het afvalstation aan de Overslagweg in Roden. U wordt dus verzocht uw oude gipsplaten en gipsblokken niet langer in de container voor Bouw -en Sloopafval te deponeren, maar in de speciale gipscontainer op het afvalstation. Deze container, te herkennen aan de groene kleur met gele opdruk Gips Recycling Nederland, is reeds bijgeplaatst op de milieustraat.
Wat is gipsafval?
Gipsafval kan bestaan uit hele of gebroken gipsplaten en gipsblokken. Behang en verf mag op het gips blijven zitten. Ook spijkertjes en schroeven waarmee de gipsplaten eens zijn vastgezet hoeft u niet te verwijderen. Afwerklijsten van hout of kunststof, plastic zakken, tegeltjes en blokken gasbeton behoren niet tot gipsafval. Vraag bij twijfel een van de medewerkers van het afvalstation om advies! Wat houdt recycling in?
Het gipsafval dat op de milieustraat wordt ingezameld, wordt door Gips Recycling Nederland BV naar Delfzijl gebracht. In de productiefaciliteit van de onderneming, worden het behang en de spijkertjes door de recycling machine verwijderd. Het gipsafval dat overblijft wordt verwerkt tot een poeder dat door de Nederlandse gipsplaatverwerkende industrie wordt ingezet als nieuwe grondstof. Het papierafval en de spijkertjes worden separaat afgevoerd en aangeboden voor hergebruik.
Wilt u meer weten over gipsrecycling? Kijk dan eens op de website van Gips Recycling Nederland BV: www.gipsrecycling.nl. Gipsafval van bouw -en sloopbedrijven en aannemers Zoals bekend zijn de op het afvalstation aanwezige voorzieningen bedoeld voor particulieren.
Bouw -en sloopbedrijven en aannemers kunnen voor meer informatie over de afvoer van gipsafval contact opnemen met Gips Recycling Nederland BV, tel. 050 751 61 21.
Roden, 8 maart 2005.