Stadsdeel Amsterdam-Noord

Scheiden glas en papier loont

Dat het apart aanbieden van glas en papier niet alleen het milieu dient, ondervindt deze week ook de heer de Wit uit de Beemsterstraat. Hij liet zichzelf, met de door het stadsdeel aangeboden glas- en papiertas in zijn handen, vereeuwigen in New York. Daarmee leverde hij de meest originele inzending in het kader van de fotowedstrijd die het stadsdeel eind vorig jaar had uitgeschreven. Op donderdag 17 maart 2005, reikt portefeuillehouder Leefbaarheid Chris de Wild Propitius hem thuis in Amsterdam-Noord de hoofdprijs uit: een cadeaubon van 25,-.

In 2004 stopte het stadsdeel met het gescheiden inzamelen van groente-; fruit- en tuinafval. Om bewoners te bedanken voor hun scheidingsgedrag en te stimuleren hun glas en papier wel apart te blijven houden, ontving ieder huishouden in Amsterdam-Noord afgelopen november een speciale tas. Met deze tas is het apart aanbieden van glas en papier nog eenvoudiger.

Jaarlijks wordt in Noord per inwoner 19 kilo papier en 17 kilo glas ingezameld.

Van de totale hoeveelheid glas wordt 57% apart ingezameld. Voor papier is dat slechts 24%. Volgens de landelijke norm moet het stadsdeel 85% van het papier en 90% van al het glas gescheiden inzamelen. Wanneer Amsterdam-Noord deze norm haalt, bespaart het stadsdeel circa 800.000 op de verwerkingskosten van dit afval. En die kosten kunnen dan in mindering gebracht worden op de afvalstoffenheffing.

Naast de beelden uit New York, kwamen er bij het stadsdeel foto's binnen uit ondermeer Berlijn, Rome en Wenen. Afgelopen week ontvingen de inzenders al een kleine attentie. Defoto van de heer De Wit viel niet alleen in Amsterdam-Noord in de prijzen. De beheerder van een webcam op Times Square koos hem als foto van de maand en de de tas was een maand lang te zien op www.earthcam.com.