VU Medisch Centrum

Targeted therapy maakt kankerbehandeling duurder

Targeted therapy , de meest veelbelovende nieuwe tendens in het oncologisch onderzoek maakt kankerbehandeling gerichter, doet de meerjaarsoverleving toenemen, heeft als gevolg dat de bijwerkingen afnemen, maar maakt kankermedicijnen wel duurder. Dit constateert kinderarts hemato-oncoloog dr Gert-Jan Kaspers van het VU medisch centrum aan de vooravond van een internationaal hemato-oncologie congres in Amsterdam.

Kaspers doet veel onderzoek naar targeted therapy en schrijft de al geregistreerde medicijnen bij gelegenheid voor. Toch maakt hij zich zorgen over de vergoeding van medicijnen die voortkomen uit onderzoek naar targeted therapy. Omdat targeted therapy een heel gerichte vorm van kanker behandeling is- het gaat om het specifiek behandelen van subtypen kanker- zijn de patiƫntengroepen die met dat soort medicijnen zullen worden behandeld relatief klein. Dit maakt de markt voor farmaceutische bedrijven kleiner en de middelen dus extra duur, waarschuwt hij.

Verder maakt targeted therapy omvangrijke internationale samenwerking en intensieve samenwerking tussen medische wetenschappers en de farmaceutische industrie noodzakelijk.

Targeted therapy is een doorbraak in de manier waarop kanker wordt aangepakt. Het is gebaseerd op een gedetailleerd inzicht in wat er in een cel gebeurd. Geneesmiddelen gericht op de specifieke afwijkingen bij een bepaalde vorm van kanker leiden tot het blokkeren van de celgroei of zelfs de dood van de kankercellen, terwijl de normale cellen relatief ongemoeid blijven.

Het VU medisch centrum levert een grote bijdrage aan het internationale onderzoek naar targeted therapy. Hemato-oncologie leent zich goed voor onderzoek naar de mechanismen die tot ziekte leiden en het effect van doelgerichte behandeling.

Het driedaagse internationale leukemie en lymfoom congres, waar targeted therapy centraal staat, begint aanstaande donderdag 17 maart en vindt plaats in het hoofdgebouw van de Vrije Universiteit, de Boelelaan1105 in Amsterdam