UNIE KBO

Unie KBO hekelt actieplan staatssecretaris Rutte

De Unie KBO, met ruim 270.000 leden de grootste ouderenorganisatie van Nederland, heeft via een brief kritiek geuit op het zogenaamde Actieplan Leven Lang Leren van staatssecretaris Rutte van onderwijs. Dit actieplan wordt morgen, 17 maart 2005, in de Tweede Kamer besproken. Met gerichte maatregelen wil de overheid, niet alleen uit economische redenen maar ook uit sociaal oogpunt, investeren in levenslange educatie. De 65-plusser wordt hierbij echter overgeslagen.

In het hele actieplan staat de inzetbaarheid op de arbeidsmarkt zeer prominent op de voorgrond. Vrijwel alle voorgestelde maatregelen hebben betrekking op werkenden, werkzoekenden en jongeren. Slechts éénmaal benoemt staatssecretaris Rutte de scholing voor ouderen, maar ook dit is alleen in het kader van langer doorwerken en grotere participatie van ouderen in het arbeidsproces. Terwijl levenslang leren juist ook gericht is op actief burgerschap, sociale integratie en persoonlijke ontplooiing. Dat het actieplan hierbij 65-plussers links laat liggen, is volgens de Unie KBO meer dan een gemiste kans.

Diverse recent uitgebrachte adviezen en trendstudies benadrukken juist het belang van maatschappelijke betrokkenheid en participatie van ouderen. Zo leggen zowel het SER-advies Van alle Leeftijden (2005) als het NIZW-rapport Ouder worden we allemaal (2004) nadrukkelijk een relatie tussen blijven leren en de maatschappelijke participatie en zelfsturing van ouderen. Dit wordt in de praktijk vooral gerealiseerd via het zogenaamde non-formeel leren. Deze scholing, zoals de cursus koken voor mannen, is niet diplomagericht en ook niet gericht op betaalde arbeid. Juist voor ouderen biedt deze non-formele educatie veel scholingsmogelijkheden omdat dit goed aansluit bij de eigen leefsituatie.

De Unie KBO brengt deze vorm van educatie al jaren lang in de praktijk door haar jaarlijkse scholingsaanbod aan vele tienduizenden ouderen op het terrein van o.a. computer- en internetgebruik, kunstbeleving, leeskringen, gespreksgroepen, medezeggenschapstrainingen, etc. Hierbij wordt uitsluitend gebruik gemaakt van oudere, vrijwillige docenten.

De Unie KBO nodigt staatssecretaris Rutte binnenkort uit voor een werkbezoek zodat wij onze ervaringen en kennis op het gebied van oudereneducatie met hem kunnen delen. Tijdens dit werkbezoek zal de Unie KBO tevens concrete aanbevelingen doen om de educatie in Nederland voor en door ouderen te stimuleren.


--------------------