Provincie Zuid-Holland

Leden van GS naar school voor de Europese Grondwet

17 maart 2005: Springday in Europe

Commissaris van de Koningin Franssen en gedeputeerden Van Heijningen en Van Dijk bezoeken donderdag 17 maart 2005 scholen in Zuid-Holland om met leerlingen en studenten in debat te gaan over de waarden die ten grondslag liggen aan de Europese Grondwet.

Hiermee geven zij gehoor aan een oproep van European Schoolnet, een door de Europese Commissie opgerichte organisatie die onder andere als doel heeft het stimuleren van op Europa gerichte activiteiten door het onderwijs. Eén van de projecten is Springday in Europe, Lente in Europa. Op 17 maart 2005 zal in heel Europa op ongeveer 6000 scholen aandacht besteed worden aan de Europese waarden die ten grondslag liggen aan de Europese Grondwet.

De Zuid-Hollandse gedeputeerde voor Europa H.M.C. (Lenie) Dwarshuis- van de Beek juicht het initiatief toe: "Europa is ten onrechte voor veel burgers een ver-van-mijn-bed show. Het is goed als organisaties activiteiten ontwikkelen om te stimuleren dat we met elkaar over Europa discussiëren. Europa is meer dan een wetgeving- en subsidiemachine, Europa is ook een gemeenschap waar we trots op mogen zijn en waar we aan moeten werken."

Commissaris van de Koningin Jan Franssen en gedeputeerde Asje van Dijk bezoeken allebei de Haagse Hogeschool in Den Haag. Zij zullen daar in gesprek gaan over de Europese Grondwet, Europees burgerschap, normen en waarden in Europa en de invloed daarop door de mogelijke toetreding van Turkije tot de Europese Unie. Gedeputeerde Erik van Heijningen bezoekt zijn eigen oude middelbare school, het PENTA College CSG Blaise Pascal in Spijkenisse. Hij geeft een presentatie over de Europese Grondwet en de invloed van Europa op zijn portefeuille milieu. Daarna doet hij mee aan een door leerlingen zelf voorbereide vragen- en discussieronde en een één-op-één debat.

AchtergrondinformatieDe Grondwet voor Europa versterkt de positie van lokale en regionale overheden in Europa ten opzichte van het huidige EU-verdrag. De grondwet erkent dat lokale en regionale overheden, dus de Nederlandse provincies en gemeenten, formeel deel uitmaken van de inrichting van de Europese Unie. Het nieuwe Verdrag versterkt de toepassing van het zogenaamde subsidiariteits- en evenredigheidsbeginsel.

Het subsidiariteitsbeginsel moet garanderen dat de E uropeseUniealleenoptreedtalsdatnoodzakelijkisendatbeslissingenzodichtmogelijkbijdeburgerwordengenomen.ErdientvoortdurendgecontroleerdtewordenofactieopEuropeesniveaugerechtvaardigdistenopzichtevandemogelijkhedenopnationaal,regionaaloflokaalniveau.

Het Comité van de Regio's dat namens regionale en lokale overheden adviezen geeft aan de Europese Commissie en aan het Europees Parlement, heeft voortaan het recht om tegen inbreuken op het subsidiariteitsbeginsel bezwaa rtemakenbijhetEuropeesHofvanJustitie.

Het evenredigheidsbeginsel moet ervoor zorgen dat het optreden vandeUnienietverderreiktdannoodzakelijkisomdedoelstellingenvanhetVerdragteverwezenlijken.Denationaleparlementenkrijgenindetoekomsteenbelangrijkerolinhettoezichtophetsubsidiariteits- en evenredigheidsbeginsel. Zo schrijft het Protocol voor dat de nationale parlementen alle disc ussiedocumenten,hetjaarlijksewetgevingsprogrammaenanderewetgevingsvoorstellenvandeEuropeseCommissiekrijgentoegezonden.Ookwordenbrederaadplegingen,dierekeninghoudenmetderegionaleenlokaledimensie,verplicht.Tenslottemoetaanelkwetgevingsvoorstelookeenmemorandumkomen,waarino.a.definanci&euml Wanneer treedt de Europese Grondwet in werking?Tijdens de Europese Top in Brussel op 17 en 18 juni 2004 werd het ontwerpverdrag voor de Europese Grondwet aanvaard. Op 29 oktober 2004 werd de Europese Grondwet in Rome ondertekend door de regeringsleiders en staatshoofden van de EU van de 25 lidstaten. De lidstaten hadden vanaf dat moment twee jaar voor ratificatie van het Verdrag. De bedoeling is dat het Verdrag op 1 november 2006 in werking kan treden.

Voor de ratificatie vindt in verschillende lidstaten nog een (bindend of raadgevend) referendum plaats. In Nederland wordt op woensdag 1 juni 2005 een raadplegend referendum gehouden. Pas als alle lidstaten het Verdrag hebben geratificeerd, treedt het in werking. Totdat deze procedure compleet is afgerond, blijft het Verdrag van Nice van kracht.

Bron: afdeling Communicatie, telefoon 070 - 441 66 22