Gemeente Bergen op Zoom


Gemeente presenteert plannen op Streekcentraal bijeenkomst

De gebiedscommissie Brabantse Delta organiseert op 17 maart 2005 een Streek Centraal-avond in het gemeentehuis van Woensdrecht. Daar wordt u bijgepraat over het Gebiedsplan, maar vooral ook over de komende uitvoeringsfase. De commissie presenteert projecten die inspiratie kunnen bieden voor nieuwe initiatieven en ideeën. Daarnaast bestaat de mogelijkheid in contact te komen met diverse instanties en personen die betrokken zijn bij de uitvoering van projecten.

Gebiedsplan
De Gebiedscommissie Brabantse Delta heeft in het najaar van 2004 haar Gebiedsplan vastgesteld en aangeboden aan Gedeputeerde Staten. Het is een integraal plan voor het buitengebied. Het plan heeft inmiddels een inspraakprocedure doorlopen en ligt voor vaststelling bij de provincie.

Uitvoering
De Gebiedscommissie bereidt zich nu voor op de uitvoering van het plan. Immers, de doelstellingen die in het Gebiedsplan staan, moeten in de komende 12 jaar gerealiseerd worden. De commissie presenteert onder andere acht concrete projecten die een inspiratiebron zijn voor andere partijen in het gebied. Ook presenteren gemeenten, ZLTO, terreinbeherende organisaties, provincie, waterschap en lokale groeperingen hun plannen en/of projecten. Voorbeelden hiervan zijn het project agrarisch landschapsbeheer, glastuinbouwprojecten, de inrichting van natuurvriendelijke oevers door het Waterschap, kavelruilprojecten en aanleg van wandelpaden.

Gemeente Bergen op Zoom
De gemeente Bergen op Zoom presenteert zich op de Streek Centraalbijeenkomst met onder andere met de volgende projecten:
1. Dal van de Molenbeek
De gemeente Bergen op Zoom heeft in 1999 een convenant gesloten met Brabants Landschap over de uiterste begrenzing van de bebouwing aan de zuidkant van de stad (Augustapolder). In samenwerking met het waterschap Brabantse Delta hebben zij een inrichtingsplan voor het dal van de Molenbeek uitgewerkt. De Molenbeek is een waterloop die van oudsher afstroomde naar de Scheldedelta. De beekloop zal met de ontwikkeling van de Augustapolder binnen nieuw natuurgebied komen te liggen. De nieuwe natuur zal verder worden gekenmerkt door open water, kwelpoelen, vochtige graslanden, moeras en rietvegetatie. Ook lopen vanuit de omliggende wijken Bergse Plaat, Borgvliet en de nieuwe Augustapolder nieuwe recreatieve wandel- en fietsroutes richting de Kraaijenberg en het landgoed Mattenburg.

2. De Bergse Heide
Met het Masterplan de Bergse Heide streeft de gemeente Bergen op Zoom naar passende en wenselijke programma's voor natuurontwikkeling, landschapsverbetering en toerisme & recreatie. De Bergse Heide wordt neergezet als een zogenaamde 'recreatieve poort', een concept dat is overgenomen uit het Gebiedsplan Brabantse Delta. Er worden slechts drie recreatieve poorten op de Brabantse Wal toegestaan. In de recreatieve poort wordt een aantal voorzieningen gebundeld. Elders in het buitengebied ligt meer de nadruk op rust en natuur. In de recreatieve poort de Bergse Heide worden de meest intensieve voorzieningen (een motel, de Park&Bike, het bungalowpark, bezoekerscentrum Brabantse Wal, een speelbos en de entree van de golfbaan) geconcentreerd ten westen aan de Bemmelenberg. Verschillende routes worden voor het autoverkeer afgesloten terwijl gelijkertijd nieuwe fietspaden worden aangelegd, onder meer langs de Zoom. De natuurontwikkeling krijgt veel ruimte in het Masterplan. Het dal van de Kraggeloop wordt geheel als beekdal ontwikkeld waarbij ook veel nieuw bos wordt aangeplant. Een apart onderdeel is een nieuw landgoed, zoals dat cultuurhistorisch meer op de Brabantse Wal aanwezig is. Het landgoed bestaat uit een markant wooncomplex als onderdeel van openbaar toegankelijk natuurgebied van circa 10 hectare.

Streekcentraalbijeenkomst
De gebiedscommissie Brabantse Delta organiseert op donderdag 17 maart een zogenaamde Streek Centraal Bijeenkomst. U bent hiervoor van harte welkom.
Deze bijeenkomst wordt georganiseerd op donderdag 17 maart in het gemeentehuis van Woensdrecht, Huijbergseweg 3 in Hoogerheide. Deze bijeenkomst is bedoeld voor het gebied van de gemeenten Steenbergen, Woensdrecht, Roosendaal en Bergen op Zoom.
De bijeenkomst bestaat uit twee onderdelen: een informatiemarkt én een kort programma met een aantal informatieve inleidingen. De informatiemarkt is vanaf 19.30 uur geopend en rond 20.30 uur start het informatieve gedeelte.
Op 10 maart werd voor het noordelijke deel van het Brabantse Deltagebied een soortgelijke avond georganiseerd in de Niervaert in Klundert.

De Gebiedscommissie
De Gebiedscommissie bestaat uit vertegenwoordigers van de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisaties (ZLTO) en het Agrarisch Jongeren Kontakt, de Brabantse Milieufederatie (BMF), de terreinbeherende organisaties, het waterschap, ondernemers op het gebied van recreatie en toerisme, de Kamer van Koophandel, de gemeenten en de provincie. Recent een Sociaal Economisch Platform opgericht. Het gebied Brabantse Delta omvat het grondgebied van de gemeenten Moerdijk, Etten-Leur, Halderberge, Steenbergen, Bergen op Zoom, Roosendaal, Woensdrecht en een klein deel van Rucphen en Breda (Prinsenbeek).