Inspectie voor de Gezondheidszorg


Donderdag 17 maart 2005

UITBRAAK VAN ZELDZAME INFECTIE VERZWEGEN DOOR MEDISCH SPECIALISTEN

Medisch specialisten van het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam ontdekten begin 2003 een uitbraak van een zeldzame en besmettelijke ziekte, Lymfogranuloma Venereum (LGV). Deze infectieziekte was al ruim tien jaar niet meer in Nederland gesignaleerd, maar zij meldden deze ontdekking niet aan de GGD. Inmiddels is er sprake van een epidemie die zich in West Europa en de Verenigde Staten onder homoseksuele mannen heeft verspreid.
De specialisten van de polikliniek voor seksueel overdraagbare aandoeningen hebben volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg het belang van een wetenschappelijke publicatie boven het belang van de volksgezondheid gesteld. De inspectie vindt deze handelwijze onaanvaardbaar.

LGV is een seksueel overdraagbare aandoening die normaal alleen in tropische landen voorkomt. Bij deze uitbraak gaat het om een ernstige anale infectie die zich verspreid heeft onder mannen met homoseksuele contacten. Klachten zijn constipatie, pijnlijke ontlasting, darmkrampen en abcesvorming. De ziekte is goed te behandelen met antibiotica maar moeilijk te herkennen. Zonder juiste behandeling kunnen de klachten chronisch worden.

De eerste patiënt meldde zich in januari 2003 bij de polikliniek met een aandoening waarvan men eerst dacht dat het om een herpes-infectie ging. In februari ontdekte men dat het om een LGV-infectie ging. Kort hierna kwam er nog een patiënt met LGV en deze patiënt heeft anderen gewaarschuwd die mogelijk ook besmet waren. In de zomer van 2003 waren al 14 patiënten bekend. De medisch specialisten spraken af geen ruchtbaarheid te geven aan hun ontdekking, ondanks aandringen van andere medewerkers om het aan de GGD te melden. De GGD Rotterdam kwam er pas in december 2003 achter door een artikel in een tijdschrift en sloeg alarm. In Nederland zijn tenminste 101 personen door de ziekte getroffen. Actuele informatie kunt u vinden op www.soahiv.nl

De Inspectie voor de Gezondheidszorg concludeert dat de medisch specialisten de volksgezondheid onnodig in gevaar hebben gebracht en dient om de volgende redenen een tuchtklacht tegen hen in:
1) De medisch specialisten hebben het belang van een wetenschappelijke publicatie boven het belang van de volksgezondheid gesteld. De verspreiding van de infectieziekte had beperkt kunnen worden als de ontdekking van LGV direct aan de GGD was gemeld.
2) De bron- en contactopsporing naar LGV is niet goed uitgevoerd. Door de geheimhouding kon geen gebruik worden gemaakt van de expertise van de GGD op dit gebied.

Klik hier om het rapport te downloaden.

De inspectie heeft kennisgenomen van het verweer van het Erasmus ziekenhuis dat er in deze kwestie sprake is van een communicatiestoornis tussen de betrokken specialisten en de staf van de polikliniek.