Gemeente Hoogeveen

Gemeente Hoogeveen 'parkeert' bomen Krakeel
De gemeente Hoogeveen laat morgen, donderdag 17 maart, in het WAP-gebied in de wijk Krakeel achtenveertig bomen verplaatsen. Het gaat om het terrein ten noorden van de Zenithlaan. De bomen worden tijdelijk âgeparkeerdâ tussen het BIM-tankstation en de woonwagenlocatie. Aannemer Pius Floris voert deze klus uit.

De bomen moeten tijdelijk wijken voor de bouw van huur- en koopwoningen op die plek.

Na de bouw keren ze terug. Niet exact op dezelfde plek, maar wel in het WAP-gebied. Van die 40 zijn er 14 zo groot dat ze niet zonder een goede voorbereiding kunnen worden verplaatst. Van deze bomen is enige tijd geleden ondergronds een deel van de wortels afgestoken. Ook is er bemest op de kluit.

Als de nieuwbouw begint, blijven ernog14grotebomenstaan.Zezijn te groot om te verplaatsen. De gemeente vindt deze bomen zo waardevol dat ze ingepast zijn in het nieuwbouwplan. Met andere woorden: de huizen zijn rondom de bomen ontworpen.

Overigens zijn in het WAP-gebied toch nog 32 bomen gekapt. Sommige zijn instabiel en een aantal daarvan is te oud of niet geschikt om te kunnen behouden door verplaatsing. Daarvoor in de plaats komen wel nieuwe bomen, maar dat zal ergens anders in de gemeente zijn.

Zoals gemeld in een persbericht van gisteren van woningcorporatie Woonconcept begint binnenkort de bouw van de eerste van drie clusters woningen. Het gaat om zes twee-onder-een-kapwoningen en elf rijwoningen in de koopsector en elf huurwoningen. In totaal worden 86 woningen gebouwd.

Het project heet Terphooghte. De naam is ontleend aan het gegeven dat alle woningen op een terp van ongeveer veertig centimeter boven het maaiveld staan.

De verkoop van de woningen begint 13 april en de verhuur wordt in september verwacht. De planning is dat de eerste cluster woningen in 2006 wordt opgeleverd.