NVM

spacer

spacer

Persberichten

Nieuwegein, 17 maart 2005

NVM-visie nieuwbouw: aandacht voor de vraagzijde en strategisch bouwen

De woningmarkt raakt uit z'n evenwicht door een verkeerd aanbod bij nieuwbouw en een te geringe doorstroming. Veel woningzoekenden hebben nog steeds weinig alternatieven voor kopen. Huurwoningen vormen namelijk nauwelijks een alternatief voor kopen, mede door gebrek aan huurwoningen. Drie belangrijke spelers op de woningmarkt, NVM, NVB en Aedes, concluderen dat er gebouwd moet worden voor de (toekomstige) behoefte, zodat woningen uit de bestaande voorraad vrijkomen en doorstroming wordt bevorderd. Om dit te bereiken is er meer onderzoek nodig naar de vraagzijde op de woningmarkt. Dit waren de belangrijkste uitkomsten van het persdebat van woensdag 16 maart jl. waarbij de NVM-visie op nieuwbouw centraal stond.

In deze visie komt naar voren dat er meer onderzoek naar de vraagzijde op de woningmarkt essentieel is. De NVM redeneert dat als de samenwerkende partijen hun bouwplannen zullen baseren op dit soort onderzoek, deze beter aansluiten bij de huidige en toekomstige wensen in de markt. Dit onderzoek moet vooral op lokaal en regionaal niveau plaatsvinden om bij gemeenten scherp in beeld te krijgen wat hun woningvoorraad biedt en wat consumenten willen. Daarnaast wordt er in de visie ingegaan op strategisch bouwen. Een goede doorstroming komt alleen op gang in een woningvoorraad die kwalitatief en kwantitatief op peil is. Daaraan schort het nu nog behoorlijk, omdat Nederland al heel lang te eenzijdig, verkeerd en te weinig bouwt.

De NVM pleit dat er door de verschillende partijen die betrokken zijn bij de totstandkoming van nieuwbouw, gezamenlijk wordt nagedacht over een woonvisie. Dit vormt het uitgangspunt voor het evenwicht in een lokale woningmarkt. Hierbij zou men gebruik kunnen maken van de aanwezige lokale kennis in de makelaardij. Veel gemeenten betrekken marktpartijen nu nog vaak te laat bij het plannen van nieuwbouw. Dit leidt veelal tot een mismatch tussen de woonwensen van consumenten en het aanbod.

U kunt de visie downloaden via deze website.