RANDSTAD NEDERLAND

Diemen, 17 maart 2005

Randstad neemt topsporters in dienst Haal een baan bij judoka Edith Bosch

Topsporters kunnen nu behalve studeren ook werken bij Randstad. Nadat eerst hockeyster Mijntje Donners al bij de uitzendorganisatie in dienst trad, treedt deze week ook judoka Edith Bosch aan voor een baan. Bosch wordt twee dagen per week intercedente bij Randstad in Rotterdam.

Bosch is één van de zeven topsporters die onlangs afstudeerden aan de Randstad Topsport Academie. In 1999 was de judoka ook één van de eerste sporters die ging studeren aan het samenwerkingsverband tussen Randstad en de Hogeschool Rotterdam, die sporters de kans geeft om tijdens een actieve sportloopbaan te werken aan een maatschappelijke toekomst. Studenten aan de Academie maken voor hun HEAO-opleiding Commerciële Economie onder meer tentamens wanneer het hen uitkomt; door deze flexibele aanpak is het volgen van HEAO-opleiding haalbaar voor topsporters.

Net als Mijntje Donners gaat ook Edith Bosch op parttime basis voor Randstad werken. Hun voorbeeld zal nog verder worden gevolgd, want Randstad heeft het voornemen om meerdere sporters de kans te geven om bij Randstad te werken en daarnaast topsport te bedrijven. Dit voornemen is volledig in lijn met andere initiatieven, zoals Randstad Carrière Coaching (loopbaanadvies voor sporters) en de Randstad Topsport Academie. Ediths werktijden worden in goed overleg bepaald, zodat zij gelegenheid heeft om haar sportcarrière te vervolgen.

De judoka haalde in 2004 een zilveren medaille op de Olympische Spelen in Athene en werd tevens Europees Kampioen. Overigens is Bosch bepaald niet op haar sportprestaties aangenomen, hoewel zij bij Randstad uiteraard op grote bewondering kan rekenen. Edith heeft bij de uitzendorganisatie een de normale werving en selectie procedure doorlopen met onder meer een uitgebreid assessment. Bosch kwam als uitermate geschikt uit de bus.

Het nieuws over het aanstellen van Bosch komt nadat eerder uit een Randstad onderzoek bleek dat topsporters moeite blijken te hebben om tijdens en na hun carrière een maatschappelijke loopbaan op te bouwen. Desondanks zijn topsporters wel zeer optimistisch over hun kansen: de helft meent dat het bedrijfsleven zit te springen om mensen met een topsportmentaliteit en -ervaring. Maar liefst 30% van de ondervraagde sporters verwacht dat het vinden van een goede baan makkelijker zal gaan dan bij andere mensen.

Toch willen de meeste sporters het daar niet op laten aankomen. Van de ondervraagde topsporters volgt momenteel 56% een opleiding en 24% heeft reeds een goede opleiding voltooid. Ruim 60% van de topsporters, die momenteel een opleiding volgen, studeert aan een hogeschool. Daarvan volgt ruim 70% een economische opleiding.