Gemeente 's-Hertogenbosch

17-03-2005

's-Hertogenbosch ondertekent convenant Grotestedenbeleid 2005-2009

Op vrijdag 11 maart is het convenant voor het Grotestedenbeleid over de periode 2005-2009 ondertekend door minister De Graaf van Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties, minister Dekker van VROM, staatssecretaris Van Gennip van Economische Zaken en namens de gemeente 's-Hertogenbosch door wethouder de Jonge van onder meer het Grotestedenbeleid. Dit convenant biedt de gemeente ook de komende vijf jaar de mogelijkheid om met ondersteuning van het Rijk de grootstedelijke problemen en uitdagingen slagvaardig aan te pakken. Het gaat om een bedrag van circa ⬠43 miljoen. Over een gedeelte van dit bedrag moet op rijksniveau nog een definitief besluit worden genomen. Voornamelijk voor de periode na 2005.

's-Hertogenbosch is een van de dertig bij het Grotestedenbeleid (GSB) betrokken gemeenten die een meerjarenontwikkelingsprogramma heeft opgesteld. In dit programma zijn meetbare resultaatafspraken opgenomen op het gebied van economische ontwikkeling, fysieke stedelijke vernieuwing en sociale vraagstukken zoals veiligheid, onderwijs en integratie. De ambities in het programma vormen de basis voor de samenwerking tussen het Rijk en de gemeente. Het Rijk verbindt aan de ambities van de gemeente voor de periode 2005 tot en met 2009 financiële middelen.

Doorwerken aan een complete stad
In het kader van het Grotestedenbeleid (GSB) is na een uitgebreid en intensief traject met diverse belanghebbenden, zoals burgers, maatschappelijke partners en andere overheden, het nieuwe Bossche Programma Grotestedenbeleid (Meerjaren Ontwikkelingsprogramma III) opgesteld onder de titel 'Doorwerken aan een complete stad'. In dit programma zijn de meerjarige doelstellingen van de stad beschreven voor de periode 2005-2009. Het is een vervolg op het Programma GSB voor de periode 2000-2004 en is mede gebaseerd op een evaluatie van het huidige GSB-beleid en een sterktezwakte analyse van de stad.

Bossche prioriteiten
In vergelijking met het vorige Programma GSB gaat het nieuwe programma sterker in op specifiek Bossche doelstellingen; minder 'verplichte' rijksdoelstellingen en meer 'eigen' doelstellingen. De gemeente en haar partners blijven zich nadrukkelijk inzetten voor de lopende herstructurering en verbetering van de sociale kwaliteit in de GSB- aandachtsgebieden. De gemeente speelt beter in op de wensen en problemen van burgers door duidelijke communicatie over wederzijdse verantwoordelijkheden, door burgers meer te betrekken bij de dienstverlening van de gemeente en bij de totstandkoming van plannen. Ook vergroot de gemeente de economische aantrekkelijkheid van de stad door de realisatie van enkele projecten die werkgelegenheid genereren.

Zichtbare resultaten in 2009
Bij iedere doelstelling en prioriteit zijn concrete beoogde resultaten benoemd die behaald moeten zijn in 2009. Zo moeten er in die periode 6000 nieuwe woningen zijn gebouwd, bijna 1500 hectare nieuwe natuur zijn gerealiseerd, moeten er circa 250 inburgeringstrajecten zijn afgelegd, moet er een advies- en meldpunt zijn voor huiselijk geweld en is er in alle wijken een wijkveiligheidsplan als onderdeel van het wijkgericht werken.
In het hele programma is rekening gehouden met de meerjarige doelstellingen en afspraken voor 2010 uit het vorige Programma GSB (2000-2004). Op enkele plaatsen is de ambitie van de doelstellingen bijgesteld vanwege omvangrijke Rijksbezuinigingen. Deze bedragen ongeveer ⬠10.000.000,- op onder meer groen, monumenten en bodemsanering. Voor wat betreft de Bossche prioriteiten is zoveel mogelijk vermeden om de ambitie bij te stellen.

Brede afstemming
Uiteraard heeft in de aanloop naar het nieuwe programma uitvoerig overleg plaatsgevonden met het Rijk en met corporaties, bedrijfsleven en maatschappelijke instellingen in de stad.
Daarnaast zijn de bewoners geconsulteerd over de prioriteiten door middel van een internetenquête en is het concept-programma voorgelegd aan de verschillende wijkraden.

Financiering
De totale kosten van het nieuwe programma GSB bedragen ongeveer ⬠450.000.000,- waarvan het merendeel door derden wordt geleverd. De gemeente draagt ongeveer ⬠65.000.000,- bij. Minister De Graaf, minister Dekker en staatssecretaris van Gennip maken behalve met 's-Hertogenbosch ook met 29 andere grote steden afspraken over resultaten die zij de komende vijf jaar gaan boeken. Het kabinet stelt in totaal ongeveer ⬠3,5 miljard ter beschikking om die afspraken te realiseren. De afspraken gaan onder meer over herstructurering van wijken, wijkvernieuwing, de aanpak van veelplegers, opvang van dak en thuislozen, voortijdig schoolverlaten, modernisering van bedrijventerreinen en bodemsanering.