Gemeente 's-Hertogenbosch

17-03-2005

's-Hertogenbosch scoort voldoende volgens onderzoek VROM

De gemeente 's-Hertogenbosch geeft op een voldoende adequaat niveau uitvoering aan de regelgeving die vanuit het Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu (VROM) is opgelegd. Dat blijkt uit het onderzoek dat de inspectie van VROM heeft uitgevoerd. Het resultaat wordt in de ogen van de inspectie bereikt door een goede samenhang in beleid en programmering. Dat geldt vooral voor de terreinen van bouwen en milieu. Op het gebied van ruimtelijke ordening moeten enkele verbeteringen plaatsvinden. Alle verbeterpunten zijn door de gemeente, in overleg met de inspectie, opgenomen in een zogeheten verbeterplan. Daarmee wordt momenteel al gewerkt.

Helder beeld
Eind vorig jaar heeft de inspectie VROM Regio Zuid onderzoek gedaan naar de toepassing, naleving en handhaving van de wet- en regelgeving. Het onderzoek heeft zich geconcentreerd op de terreinen van bouwen, milieu en ruimtelijke ordening. Zo constateert de inspectie dat het beleid met betrekking tot bouwen is vastgelegd in het Bouwkwaliteitsplan. De inspectie kwalificeert dit plan als een waardevol beleidsstuk. Het geeft een helder beeld van de te leveren kwaliteit. Verder heeft de gemeente met de vaststelling van de welstandsnota aan haar wettelijke verplichting voldaan. Met betrekking tot sloopvergunningen ontbreekt een bestuurlijk vastgesteld beleid. Met name waar het gaat om het toezicht op sloopvergunningen en het handhaven van illegale sloopwerkzaamheden. Uit de onderzochte dossiers is niet zichtbaar of de gemeente deze toetst of dat inventarisatierapporten zijn opgesteld door een gecertificeerd bedrijf.

Milieu
De inspectie merkt op dat de milieuvergunningen en de meldingen in het kader van de Wet milieubeheer er goed uitzien. De integrale milieucontroles worden kwalitatief goed uitgevoerd. Wel heeft de inspectie een achterstand geconstateerd in de vergunningverlening. Inmiddels heeft de raad ingestemd met een capaciteitsuitbreiding waarmee in een aantal jaren de achterstand kan worden weggewerkt. Over de handhaving zegt de inspectie dat het bestuurlijk vastgestelde handhavingsprogramma een helder document is waarin ook voor milieu duidelijk doelen, activiteiten, benodigde capaciteit en middelen zijn opgenomen.

Actualisering bestemmingsplannen
Op het gebied van ruimtelijke ordening geeft de inspectie het signaal dat niet alle bestemmingsplannen actueel zijn. Dat verklaart wellicht het hoge aantal vrijstellingsprocedures die de gemeente jaarlijks voert. Wel is er een actualiseringsprogramma. De inspectie adviseert dit programma ook in te vullen voor de periode na 2008. Verder is gewezen op de controle-activiteiten in het buitengebied. Die vinden momenteel plaats op basis van klachten die binnenkomen. In het verbeterplan is aangegeven hoe daarmee in de toekomst om te gaan. Het voorstel is om eenmaal per kwartaal het buitengebied te screenen. De daarvoor benodigde inzet gaat ten koste van de reguliere controle van de bouwvergunningen.