Gemeente 's-Hertogenbosch

17-03-2005

Gemeente maakt inhaalslag met aanwijzing monumenten

Het college heeft besloten om 226 panden en complexen aan te wijzen als gemeentelijk monument en die toe te voegen aan de bestaande monumentenlijst. Daarmee komt het totaal van gemeentelijke monumenten op 301. Met de aanwijzing onderstreept het college het belang van het zorgvuldig omgaan met het cultuurhistorische erfgoed omdat waardevolle panden en complexen voortaan worden beschermd. Tevens is er een positief effect in economisch en cultureel opzicht omdat de ontwikkelingsgeschiedenis van de stad "afleesbaar" blijft. Dat is onder meer aantrekkelijk voor de vele bezoekers van onze stad.

Behoud cultuurhistorisch erfgoed
De aanwijzing is het resultaat van het zogeheten Gemeentelijke Monumenten Selectie Project (GMSP). Dit project is gestart nadat de gemeenteraad besloot een impuls te geven aan het monumentenbeleid met de vaststelling van de nota "Van behouden naar inspireren". Eén van de doelstellingen in deze nota is het behoud van het cultuurhistorisch erfgoed onder meer met het aanwijzen van een substantieel aantal gemeentelijke monumenten.

Uitgebreid traject
Het GMSP is in eerste instantie gestart met een inventarisatie. Dat heeft geleid tot 146 potentieel aan te wijzen panden. Na overleg met de monumentencommissie en de monumentenbelangenorganisaties is het aantal uitgebreid. Ook is tegelijkertijd met het opstellen van de bestemmingsplannen voor de kom Bokhoven en voor de Muntel en de Vliert het aantal nog aangevuld, zodat uiteindelijk een lijst van ruim tweehonderd panden is ontstaan. Na de totstandkoming van deze lijst zijn de eigenaren uitvoerig geïnformeerd over het project en de consequenties van de aanwijzing. Van de mogelijkheid om een zienswijze in te dienen, hebben uiteindelijk 33 eigenaren gebruik gemaakt. De redenen daarvoor zijn van uiteenlopende aard en hebben te maken met belemmeringen en beperkingen als gevolg van de aanwijzing. Het college heeft bij de besluitvorming commentaar gegeven op de zienswijzen. Dit heeft geleid tot een enkele aanpassing van de lijst.

Vervolg
Het GMSP krijgt een vervolg in de vorm van een tweede fase. Ook dan wordt weer een fors aantal monumenten aangewezen. Het is de bedoeling om het aantal gemeentelijke monumenten zoveel mogelijk gelijk te trekken met het aantal rijksmonumenten. Daarvan zijn er op dit moment 550.