Gemeente Hardenberg

Maart 2005 - Geen bindingseisen bij kaveluitgifte Hardenberg en Dedemsvaart

Geen bindingseisen bij kaveluitgifte Hardenberg en Dedemsvaart

Donderdag 17 maart 2005

Bindingseisen in overige kernen blijven gehandhaafd

In de kernen Hardenberg en Dedemsvaart gelden voorlopig geen bindingseisen bij de uitgifte van woningbouwkavels. De bindingseisen die gelden in de kleinere kernen blijven wel gehandhaafd. Dit heeft het college van burgemeester en wethouders besloten.

Bij de uitgifte van woningbouwkavels in de verschillende kernen worden nu sociale en economische bindingseisen gesteld. Dit betekent dat bouwkavels bij voorrang worden toegewezen aan woningzoekenden met een bepaalde sociale en/of economische binding. In de kern Hardenberg worden momenteel geen bindingseisen gesteld.

Landelijk vindt momenteel een discussie plaats, mede in het kader van de Huisvestingswet, over de mogelijkheden tot het stellen van bindingseisen bij de uitgifte van bouwkavels. Totdat hierover duidelijkheid is, wil het Hardenbergse college van burgemeester en wethouders geen bindingseisen (meer) stellen in de kernen Dedemsvaart en Hardenberg. Het college wil de bindingseisen zoals die nu gelden in de overige kernen wel handhaven.

Dit besluit sluit aan bij het vorig jaar door het college vastgestelde Woonplan. Het uitbouwen van de woonfunctie van de kern Hardenberg is een centrale doelstelling in het Woonplan. Dit is ook door de provincie Overijssel onderschreven in het convenant Kern met een streekfunctie. Ook wordt in het Woonplan een aanvullende woonfunctie toegekend aan Dedemsvaart. Ook dit belang is door de provincie onderschreven, zo is de uitbreidingslocatie Kotermeerstal-Oost een aanjaagproject in het kader van de pilot versnelling woningbouw Overijssel. Het college van burgemeester en wethouders is van mening dat de kernen Hardenberg en Dedemsvaart niet alleen met eigen inwoners kunnen groeien en wil daarom voor deze twee kernen voorlopig geen bindingseisen stellen.