Gemeente Waalwijk

Gemeente grijpt unieke kans

Vanaf het voorjaar in 2004 heeft de gemeente Waalwijk inspanningen verricht om bij de komst van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de proeftuinstatus te krijgen bij de invoering van de wet. Met succes! Want vandaag (16 maart) is tijdens een congres in Maarsen door staatssecretaris Ross bekend gemaakt welke Nederlandse gemeenten de status van proeftuin krijgen. Het gemeentebestuur van Waalwijk kan met trots melden dat Waalwijk als eerste door de staatssecretaris werd genoemd. De gemeente Waalwijk gaat het komende jaar samen met de instellingen in het maatschappelijk middenveld experimenteren met de invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning.

Ervaring op doen

Omdat de nieuwe wet zo ingrijpend is voor het zorgstelsel in een gemeente wil Waalwijk graag ervaring op doen. Gemeenten zijn met de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) vanaf 2006 namelijk verantwoordelijk voor de ondersteuning van burgers die niet in staat zijn om op eigen kracht deel te nemen aan de samenleving. Burgers moeten straks met de komst van de wet zelf huishoudelijke verzorging regelen na een ziekenhuisopname. Pas als zij kunnen aantonen dat zij dit niet kunnen betalen, kunnen ze bij de gemeente terecht voor ondersteuning.

Ondersteuning voor participatie
Het doel van de Wmo is dat iedereen kan meedoen in de maatschappij. De nieuwe wet legt de verantwoordelijkheid voor die participatie bij burgers, bedrijven en maatschappelijke organisaties. Zij moeten de initiatieven nemen om te zorgen dat niemand op onnodige drempels stuit in de maatschappij. De overheid - en daarmee ook de bureaucratie - blijft op afstand. De buurt moet in beweging komen om mensen in de samenleving te betrekken. Als daar een zetje voor nodig is, kan de gemeente ondersteuning geven. Een gemeente kan dat gerichter en doeltreffender doen dan de rijksoverheid of de provincie. De gemeente is verantwoordelijk voor de prestatievelden dat burgers in staat stelt om mee te doen in de maatschappij en elkaar daarbij te helpen.

Unieke kans
De gemeente Waalwijk heeft zich ingezet voor het verkrijgen van de proeftuinstatus voor de invoering van Wmo, omdat binnen de contouren van de nieuwe wet alles erop wijst dat het feilloos past op de diverse ontwikkelingen die in Waalwijk al in gang zijn gezet of nog moeten worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de ontwikkeling van de Woon Zorg Zones, de Wijkontwikkelingsplannen, het gebiedsgericht werken etc. Doordat er in de nieuwe Wet Maatschappelijke Ondersteuning enerzijds een bundeling plaats heeft van reeds bestaande wetten (Wet Voorzieningen Gehandicapten, Welzijnswet etc.) en anderzijds een toevoeging vanuit andere sectoren (bijvoorbeeld de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten) ontstaat er voor de gemeenten een unieke kans om als regisseur (en marktmeester) sturing te geven in het spel van vraag en aanbod.