Syntens

Student Carmen Platvoet wint MKBmatch prijs

Den Haag, 16 maart 2005 â Carmen Platvoet, student Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft, heeft gisteren tijdens de MKBmatch finale de prijs gewonnen van 1.000 euro, beschikbaar gesteld door Shell. Dit is een prijs voor studenten die mee hebben gedaan aan het innovatieve afstudeerprogramma MKBmatch van de Stichting Kennisalliantie Zuid-Holland. Platvoet heeft een revolutionair onderzoek gedaan naar en een prototype ontwikkeld voor anti-decubitus (doorliggen). Doorliggen kost de gezondheidzorg ongeveer een half miljard euro per jaar. Het nieuwe anti-decubitusproduct kan de gezondheidszorg aanzienlijke kostenbesparing opleveren.

Carmen Platvoet studeerde af bij Quattron Techniek BV (kunststofverwerkend bedrijf in de revalidatiemarkt) en Zitwerk (ergonomisch adviesbureau). Haar opdracht bestond uit het ontwikkelen van een lig- en zitondersteuning voor gebruik in de zorg ter preventie van decubitus (doorliggen). Doorliggen wordt veroorzaakt door druk en schuifkracht. Samen met Zitwerk en Quattron is zij tot de conclusie gekomen dat een nieuwe toepassing van een bestaand materiaal doorliggen kan voorkomen. Dit materiaal is geheugenmetaal dat gebruikt wordt in combinatie met een bladveer. Bij activering van het geheugenmetaal spant de bladveer zich waardoor uiteindelijke druk en duur op het lichaam te reguleren is. Door dit geheugenmetaal in een lig- of zitondersteuning te verwerken voor patiënten bewegen de kussens lichtelijk, waardoor de duur van de druk en de schuifkracht voor de patiënt verminderd en het verkrijgen van doorligwonden voorkomen. Dit is een revolutionair nieuw concept. Op dit moment worden er synthetische luchtkussens voor gebruikt, maar die worden als onprettig ervaren door de patiënt. Inmiddels is er een zichtmodel, een toetsbaar prototype en is een octrooi aangevraagd.

Juryrapport

Een deskundige onafhankelijke jury bestaande uit de heer Linse (Group Contracting and Procurement Director van Shell), de heer Hoving (Innovatiepsycholoog, OCTOPIT), de heer Ronteltap (Voorzitter Stichting Kennisalliantie Zuid-Holland) en de heer Houdé (Voorzitter MKB Zuid-Holland) beoordeelde de drie finalisten op de volgende punten: zelfstandigheid en creativiteit, toegevoegde waarde voor de bedrijven, gebruik van het kennisaanbod en de kwaliteit van het stageverslag.

De jury was van mening dat Carmen Platvoet een origineel, innovatief technisch mechanisme heeft ontwikkeld tegen decubitus. âHet is revolutionair in de gezondheidszorg en heeft een grote maatschappelijke relevantie. Daarnaast heeft zij een buitengewoon grondig onderzoek gedaan. Zowel een analyse bij verplegend personeel en patiënten met doorligproblemen, als een uitgebreid literatuuronderzoek. Niet alleen gericht op het product, maar ook op de anatomie van het menselijk lichaamâ, aldus de jury.

Overige prijswinnaars

Van de 20 inzendingen waren drie finalisten genomineerd. Twee tweede prijzen van 500 euro, ter beschikking gesteld door Shell, gingen naar Léon van Zanten en Boy van Beveren. Beide zijn student wertuigbouwkunde-productontwikkeling aan de Haagse Hogeschool/Technische Hogeschool in Rijswijk (Zuid-Holland). Van Zanten werkte voor L-Sim en Rep-Air Composites. Hij studeerde af op het aanpassen van de productie van een nieuw innovatief bekledingsmateriaal â L-SIM â, zodat het op grotere schaal geproduceerd kon worden en zo aan de groeiende vraag van de markt kon worden voldaan. Van Beveren werkte voor Horti-Innovations aan de doorontwikkeling van de Easy Strapper. Dit omsnoeringsapparaat garandeert stabiliteit tijdens het transport van dozen tomaten of paprikaâs.

MKBmatch

MKBmatch is een project van de Kennisalliantie Zuid-Holland en wordt uitgevoerd door Syntens, innovatienetwerk voor ondernemers. Verder zijn betrokken Stichting Kennisinfrastructuur Mainport Rotterdam (KMR), MKB-Nederland, Shell International B.V. en de hogescholen en universiteiten in Zuid-Holland. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door de Europese Unie, provincie Zuid-Holland, gemeenten Den Haag en Rotterdam en de Kamer van Koophandel Haaglanden.

Het project MKBmatch wil de samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven bevorderen door de inzet van studenten in hoogwaardige innovatieve afstudeeropdrachten. Dit geldt zowel voor technische als voor bedrijfskundige opdrachten. Laatstejaars studenten van een hbo- of universitaire opleiding worden concreet op een project gezet bij een MKB-bedrijf in Zuid-Holland. De opdrachten kunnen zowel technisch als bedrijfskundig van aard zijn. Per opdracht is ⬠1.500,- beschikbaar om extra ondersteuning van een specialistisch bedrijf in te kopen. Projecten in MKBmatch kunnen het hele jaar door starten.

Voor meer informatie over MKBmatch kunt u kijken op www.mkbmatch.nl of bel Syntens op 010 424 6000.


----Einde persbericht ----