GGD Rotterdam e.o.


Kennisalliantie van DCMR Milieudienst Rijnmond en GGD Rotterdam

Op maandag 14 februari werd een voor Nederland unieke kennisalliantie gevormd door de GGD Rotterdam e.o. en de DCMR Milieudienst Rijnmond. De directeuren van beide organisaties tekenen dan de intentieovereenkomst die de start vormt van de kennisalliantie.

Kennis over milieu en gezondheid gebundeld
Door het bundelen van kennis willen de organisaties meer inzicht verkrijgen in de relatie tussen milieuverontreiniging en de gezondheid. Hierdoor kunnen op maat gesneden acties ontwikkeld worden om deze effecten te verminderen en de Rotterdammers goed te informeren. Daarnaast wordt gedacht aan het samen aanvragen van subsidies of het offreren voor voor de regio interessante opdrachten. "Deze kennisalliantie gaat over twee van de belangrijkste issues voor de regio in de komende jaren. Door kennis van gezondheidsaspecten te combineren met kennis van milieumaatregelen kunnen knelpunten integraal aangepakt worden", stelt de heer Van Heijningen bestuursvoorzitter van de DCMR. Een jaarlijks Regionaal Actieprogramma Milieu en gezondheid geeft handen en voeten aan de samenwerking.

Concreet
De DCMR en de GGD werken al regelmatig samen. Deze samenwerking heeft er bijvoorbeeld toe geleid dat voor het eerst in Nederland concreet de effecten van regionale luchtverontreiniging op de gezondheid in kaart werden gebracht. Naast afspraken om deze kennisuitwisseling te versterken bevat de intentieovereenkomst enkele concrete voorbeelden van de samenwerking. Zo voert de GGD in 2005 onderzoek uit naar lood in bloedgehaltes bij kinderen en gaat daarbij na in hoeverre loodverontreiniging van de bodem daarbij een rol speelt. De uitkomsten van dit onderzoek kunnen leiden tot een ander bodembeleid. Daarnaast onderzoekt de GGD samen met de DCMR de mogelijkheden om informatie over gezondheidseffecten van milieuaspecten voor de Rotterdammers in beeld te brengen. Met de ondertekening van het Aarhus-verdrag heeft ook Nederland zich gecommitteerd aan het beschikbaar stellen van milieu-informatie. Deze informatie wordt voor de Rotterdammer een stuk duidelijker als hij direct ook kan zien wat dat betekent voor zijn gezondheid.

Milieu en gezondheid
Een gezond Rijnmond is een regio waarin mensen zich lichamelijk, psychisch en sociaal prettig voelen. Heel veel factoren hebben daar invloed op, zoals genen, leefstijl en leefomgeving. In de Rijnmond is naar schatting 5% van de ziektelast en het gezondheidsverlies bij de bevolking toe te schrijven aan milieufactoren. Mensen ondervinden hier meer hinder, hebben meer gezondheidsklachten en overlijden eerder dan elders in Nederland. De belangrijkste oorzaken voor gezondheidsverlies door milieufactoren zijn de verontreiniging van de buitenlucht met fijn stof, ernstige geluidshinder door verkeer en verontreiniging van het binnenmilieu.