Gemeente Almere

Visie voor IJmeer

Op 14 maart hebben zeven maatschappelijke organisaties en regionale overheden een door hen ondertekende intentieverklaring overhandigd aan minister Peijs in Den Haag. De ondertekenaars gaan samen een evenwichtige visie op het IJmeer en omgeving ontwikkelen. De ambitie is om het IJmeer het "Waterpark van de Noordvleugel" te maken. Minister Peijs, verantwoordelijk voor het programma Noordvleugel van de Randstad, onderstreepte het belang van een evenwichtige ontwikkeling van 'rood, blauw en groen'. Ze waardeert de werkwijze van de verkenning IJmeer en de rol die maatschappelijke organisaties daar in vervullen. De minister heeft toegezegd het resultaat van de verkenning en de te ontwikkelen visie serieus in de besluitvorming rondom de Noordvleugelplannen te betrekken.

Op dit moment is sprake van een toenemende druk op het IJmeer. Grote vraagstukken zoals kwaliteit van de natuur, waterhuishouding en veiligheid en de toenemende verstedelijking lijken allemaal in het gebied samen te komen. De zeven organisaties willen op een inventieve manier met deze verschillende "tegenstrijdige" belangen in en rond het IJmeer omgaan. Ze streven samen naar een ontwikkeling van het IJmeer en omgeving tot een gebied waarin water, natuur, recreatie, verstedelijking en infrastructuur in harmonie samengaan.

Het afgelopen jaar zijn eerst door zes partijen alle belangen, bestaande plannen en onderzoeken verkend. Versterkt met de provincies Noord-Holland en Flevoland wordt dit jaar een visie ontwikkeld, die begin 2006 ger eedis.Desamenwerkingtussendezevenmaatschappelijke organisaties en overheidspartijen is uniek. Door al in een heel vroeg stadium om tafel te gaan is er vertrouwen en draagvlak opgebouwd en wordt nu samengewerkt aan de toekomstige kwaliteit van het gebied.

Namens de samenwerkende organisaties riep Jan Jaap de Graeff, directeur Natuurmonumenten, minister Peijs op ook voor andere projecten van de Noordvleugel de regionale overheden en maatschappelijke organisaties vroegtijdig bij alle ontwikkelingen te betrekken. Een voorbeeld hiervan is de Groene Uitweg. Een evenwichtig plan, dat kan rekenen op brede maatschappelijke steun, vergroot de haalbaarheid van het project.

Bovendien juichen de organisaties een actieve deelname van de minister toe. Zij kan er voor zorgen dat lange termijn onderwerpen als water en natuur gelijktijdig en gelijkwaardig met die voor infrastructuur en verstedelijking geregeld worden. Op die manier wordt de kwaliteit en uitvoering van de visie voor het IJmeer zeker gesteld. Alleen dan blijft de Noordvleugel leefbaar voor de inwoners en interessant als vestigingsgebied voor bedrijven.

Deelnemende organisaties: ANWB, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, gemeente Almere, gemeente Amsterdam, provincie Noord-Holland, provincie Flevoland. Het Rijk (Verkeer en Waterstaat) neemt als adviseur deel aan het project.