Universiteit Twente

Voorkom bouwfouten, kruip in de huid van de constructie

Oratie prof.ir. Dik-Gert Mans over bouwen en organiseren De bouwput in Middelburg, balkons in Rotterdam- fouten in bouwconstructies zijn actueel. Door `in de huid van de constructie te kruipen', is het mogelijk om het bouwproces beter te organiseren en fouten vóór te zijn. Dit stelt prof.ir. Dik-Gert Mans in zijn intreerede als praktijkhoogleraar Civieltechnische Constructies aan de Universiteit Twente. Doorgaans gaat het volgens Mans niet alleen om de kennis van constructies, maar vooral ook om de interactie tussen bouwproces en organisatie: hij onderscheidt daarin drie niveaus. Mans houdt zijn rede op 17 maart aanstaande.
In zijn oratie illustreert Mans een aantal grote civieltechnische projecten; recente gebouwen en infrastructurele werken, maar ook geavanceerde `mengvormen' zoals het project Zuidas in Amsterdam: woningen en kantoren worden tegelijk ontwikkeld met de tunnels voor de infrastructuur.
Fouten in dergelijke grote constructies hebben vaak vérstrekkende gevolgen, en treden aan het licht in een fase dat een oplossing niet eenvoudig meer is te vinden. Een instorting kan het extreme gevolg zijn, maar ook het niet voldoen aan de andere kwaliteitseisen is een vorm van falen wat kunnen we leren van falende constructies en wat kunnen we er aan doen? In zijn analyse onderscheidt Mans het micro-, meso- en macroniveau.
Kennis
Is een fout terug te voeren op de beschikbare kennis, verkeerde analyses of menselijke vergissingen tijdens de uitvoering, dan spreekt hij over het microniveau. Meer inzicht in constructies, maar ook toepasbare ontwerp- en rekenmethoden kunnen daar helpen: soms wordt ook een overkill aan kennis ingezet voor een relatief eenvoudige constructie, stelt Mans. `Door de bomen het bos blijven zien' is dan het motto.
Voor zijn eigen onderzoek zal vooral het meso-niveau belangrijk worden: het management en de organisatie van processen en projecten. `Kruip in de huid van de constructie', is daar het motto van de hoogleraar: volg de hele weg vanaf de totstandkoming van ontwerp tot aan uitvoering en ingebruikname. De constructie, constateert Mans is nog te vaak het kind van de rekening doordat de problemen worden doorgeschoven naar volgende fasen of andere betrokkenen. Communiceren op basis van transparante en betrouwbare informatie is een vereiste. Het macroniveau gaat over regelgeving en bouwcultuur, en over de mate waarin we de geschikte mensen kunnen opleiden. Dus ook over maatschappelijke en politieke discussies: welk veiligheidsniveau is eigenlijk gewenst en welke vangnetten eisen we voor als het toch misgaat tijdens of na de bouw?
Daarnaast kan de bouw'cultuur' volgens Mans nog wel iets leren van bijvoorbeeld de auto-industrie, waar heel snel wordt gereageerd wordt op producten die niet voldoen.
Naast praktijkhoogleraar is Mans raadgevend ingenieur in de bouwwereld.
Noot voor de pers
Prof.ir. Dik-Gert Mans houdt zijn oratie op 17 maart (16.00, gebouw Vrijhof, Universiteit Twente). De tekst van zijn rede is op aanvraag beschikbaar.
Contactpersoon Wiebe van der Veen, (053) 4894244, email w.r.vanderveen@utwente.nl

Laatst gewijzigd op 17-03-2005 © Universiteit Twente Printversie (opent in een nieuw venster)