Gemeente Den Helder

17-03-2005
Vier nieuwe BOAs in de gemeente

De gemeente is vier nieuwe BOAs rijker. Dat zijn geen slangen, maar zo noemen wij onze Buitengewoon Opsporings Ambtenaren. Vorige week heeft de korpschef van de politie, mevrouw A.J. Brink-Grootonk, hen beëdigd. In totaal werken er nu bij de gemeente acht BOAs.

Wat doet een BOA?
Wat doet een BOA eigenlijk? Deze mensen letten erop dat u zich houdt aan de regels zoals die staan in de Algemene Plaatselijke Verordening. Denk hierbij aan het op een verkeerde manier of op het verkeerde tijdstip aanbieden van grof huisvuil, of het niet aangelijnd uitlaten van honden. Als het nodig is mogen de BOAs ook een bon uitschrijven. Een BOA heeft niet dezelfde bevoegdheden als een politie-agent. Die ziet namelijk toe op de openbare orde en veiligheid maar treedt ook op bij bijvoorbeeld geweld en verkeersovertredingen. Dat doen de BOAs dus niet.

Ministerie van Justitie
Hoewel de Buitengewoon Opsporings Ambtenaar in dienst is van de gemeente, valt hij of zij voor de opsporingsbevoegdheid onder het ministerie van Justitie. De hoofdofficier van justitie in het arrondissement Alkmaar (waaronder Den Helder valt) is als toezichthouder aangewezen. De korpschef van de regiopolitie Noord-Holland Noord, mevrouw Brink, is de directe toezichthouder. Dat betekent dat de BOAs zich moeten houden aan de instructies van de politie.