Gemeente Den Helder

17-03-2005
Emancipatieprijs 2004 voor Zahra Abdi Hersi

Haar strijd tegen vrouwenbesnijdenis, haar rol als vertrouwensvrouw voor Somalische vrouwen en haar actieve betrokkenheid bij diverse op integratie gerichte projecten van het Internationaal Vrouwencentrum leverden Zahra Absi Hersi de gemeentelijke Emancipatieprijs 2004 op.

Tijdens de uitreiking van de prijs ter gelegenheid van de Internationale Vrouwendag op 8 maart, sprak wethouder E.J. Vos-Brandjes haar grote waardering uit voor al het werk dat Zahra Absi Hersi gedaan heeft in de afgelopen jaren en haar grote inzet daarbij. Zahra Absi Hersi ontving uit handen van de wethouder twee kunstwerken van Nelleke Konijn en een oorkonde.

Terechte waardering
Het is de elfde keer dat de emancipatieprijs is toegekend. De prijs is in 1994 in het leven geroepen en bedoeld voor een persoon, instelling of organisatie die zich op positieve wijze heeft onderscheiden op het emancipatieterrein. Het is voor de gemeente een mogelijkheid om actieve vrouwen of actieve organisaties op dit terrein eens de waardering te geven die hen toekomt. Met de prijs wil het gemeentebestuur bovendien duidelijk maken dat emancipatie nog steeds een thema is dat leeft in Den Helder.

Kandidaten
Voor de emancipatieprijs 2004 werden zeven kandidaten genomineerd. De andere genomineerden waren:

- Hennie Mol (al jaren docente zelfverdediging en bewegingsdocente bij Avalon, actief bij het Marietje Kesselsproject);
- Vertaalproject Internationaal Vrouwencentrum (al 12,5 jaar bieden vertaalsters een helpende hand aan allochtonen en dragen daarmee bij aan integratie en emancipatie);

- Tiny Talens (oprichtster vrouwenvereniging Internos, en actief binnen Internationaal Vrouwencentrum);

- Anneke Theuns (o.a. actief bij Internos en IVC);
- Eleonore Richards (o.a. actief in Informatiewinkel, Kleurrijk Den Helder, IVC, Surinaamse werkgroep);

- Astrid van Lacum (actief bij Kluspunt).

Allemaal vrouwen (en een project) die de prijs min of meer verdienen. Maar er kan er maar één de winnaar zijn. Een deskundige jury heeft het college van burgemeester en wethouders voorgesteld de prijs toe te kennen aan Zahra Absi Hersi. Het college heeft deze voordracht overgenomen en de prijs toegekend.
De jury bestond dit jaar uit: Riet de Haan (onafhankelijk voorzitter), Tjitske Biersteker (namens de gemeenteraad), Marlies Pfann (namens de Vrouwen Emancipatie Commissie), Ursula Quirindingo (namens de allochtone vrouwen) en Hannie Oskam (beleidsmedewerkster van de afdeling Onderwijs, Welzijn & Sport).