Gemeente Echt-Susteren


Een traditie weer in ere herstelt (17-03-2005)

Nog twee maanden en St. Landricus komt voor de tweede keer in de moderne tijd weer naar Echt. Een eeuwenoude traditie van het ronddragen van St. Landricus door Echt vindt tijdens een spektakel plaats.

Was het vroeger alleen het beeld, sinds 2000 bij het herdenken van het 1050 historisch bestaan van Echt, komt het gebeente van de kerk en stadspatroon van Echt weer naar de plaats waar hij als unicum in Nederland wordt vereerd. Precies 134 jaar geleden werd het ronddragen van de heilige na eeuwen,verboden door bisschop Paredis. Dankzij het initiatief van het St. Landricusgilde om de relieken van hun schutspatroon één keer naar Echt te krijgen, werd het idee geboren om wat al eeuwen een goede gewoonte was, opnieuw in ere te herstellen.

Op 12 juni zal de gouden schrijn met de overblijfselen van de beschermer van Echt uit het Belgische Soignies naar Echt komen. Daar zal tijdens een Plechtige heilige Mis eer worden betoond aan hem en opnieuw gevraagd worden dat hij kerk en stad zal beschermen tegen alle onheil en tegenspoed.

Daarna tijdens de Ommegang 2005 door Echt, zal hij vooraf worden gegaan door een verrassend spektakel dat de bijzondere en rijke geschiedenis van Echt in beeld brengt. Dit dankzij de medewerking van het rijke culturele leven van Echt.