Nederlands Centrum voor Dopingvraagstukken


Zaak Ayhan: Doping Code kent geen strafvermindering bij fraude

(17-03-2005)

De afgelopen dagen werd de schorsing die de Turkse lange afstandsloper Sureyya Ayhan opgelegd had gekregen, eerst gehalveerd en vervolgens weer bijgesteld tot de oorspronkelijke twee jaar. Dit verhaal kwam na de stoelendans van vorig jaar waarin de voormalig Europees kampioene eerst werd verdacht van dopinggebruik, maar later werd aangeklaagd en veroordeeld wegens fraude met de dopingcontrole. Wat is er nu precies aan de hand?

Gebruik, tegenwerking of fraude?
Voor de Olympische Spelen vorig jaar in Athene moest de Turkse atlete Sureyya Ayhan zich melden voor een dopingcontrole. De Turkse, in 2002 Europees kampioen geworden op de 1500 meter en een jaar later op dezelfde afstand tweede bij de wereldkampioenschappen, geldt als een kanshebber voor een medaille. Er gaat echter iets mis bij de dopingcontrole. Wat er precies aan de hand is, blijft lang onduidelijk. Ayhan meldt zich in ieder geval af voor de Olympische Spelen met een blessure. In Turkije leidt dit tot hevige speculaties over vermeend dopinggebruik van de landgenote. In oktober blijkt dat van gebruik geen sprake is. De mondiale atletiekfederatie IAAF spreekt de 1500 meter-specialiste vrij van dopinggebruik.

Sureyya Ayhan is hiermee allesbehalve uit de problemen. In plaats van dopinggebruik wordt zij nu beschuldigd van het frauderen tijdens de dopingcontrole. Samen met haar echtgenoot en coach Yucel Kop zou zij de controleur hebben tegengewerkt en mogelijk urinemonsters hebben verwisseld. In februari van dit jaar volgde het oordeel van de IAAF: twee jaar schorsing wegens fraude met de controle. Een antwoord op de vraag of Ayhan nu had geweigerd of gefraudeerd, leverde dit niet op. Op beide overtredingen staat volgens de World Anti-Doping Code een sanctie van twee jaar.

Strafvermindering en de Code
Nu de internationale atletiekfederatie heeft aangegeven dat de Turkse sportautoriteiten de sanctie van twee jaar niet mogen halveren, wordt duidelijk welke overtreding Ayhan heeft begaan. Onder tegenwerking (officieel "gebrekkige medewerking") wordt volgens de Code verstaan: het weigeren een dopingcontrole te ondergaan of het weigeren mee te werken aan een dergelijke controle. Frauderen (ook wel manipuleren genoemd) wil zeggen: het met niet integere bedoelingen beïnvloeden van de dopingcontrole.
Als sprake is van gebrekkige medewerking geven de regels aan dat als sprake is van verzachtende omstandigheden de opgelegde straf mag worden gehalveerd. Van verzachtende omstandigheden kan sprake zijn als van de kant van de sporter geen sprake was van ernstige schuld of nalatigheid. Als het bij een dopingzaak gaat om fraude, dan geldt volgens de Code de standaardsanctie van twee jaar. Een van fraude beschuldigde sporter kan dus geen beroep doen op de mogelijkheid tot bijstelling van de sanctie op basis van verzachtende omstandigheden.

Toch twee jaar
De in Turkije bevoegde instanties wilden de opgelegde schorsing halveren. Sureyya Ayhan zou dan een jaar in plaats van twee jaar niet aan wedstrijden mogen deelnemen. De IAAF heeft daaropvolgend echter aangegeven dat die mogelijkheid tot verminderen van de sanctie helemaal niet bestaat. Deze reden is dat halvering alleen mogelijk is bij tegenwerking, terwijl volgens IAAF sprake is van fraude. Bij fraude kan reductie van de sanctie niet plaatsvinden. Als gevolg daarvan blijft de uitsluiting van twee jaar dus gehandhaafd.