AutoRai

Auto Emoción op racesnelheid: de SEAT Cupra Cup

(17-3-2005)
De unieke en spectaculaire SEAT Cupra Cup gaat in het Paasweekeinde weer van start. De opzet van deze bijzondere klasse is ongewijzigd, maar de autoâs worden voorzien van andere banden. Daarnaast maakt een nieuwe hoofdsponsor zijn opwachting en zal SEAT met een eigen programma op tv komen.
De SEAT Cupra Cup heeft zich vorig jaar bewezen als een ideale instapklasse: door de opzet met lange-afstandsraces (inclusief verplichte rijderswissel) én sprints kunnen beginnende coureurs veel ervaring opdoen onder wisselende omstandigheden. Bovendien worden de races om de SEAT Cupra Cup uitsluitend verreden tijdens drukbezochte A-evenementen zoals de Paasraces en de Marlboro Masters. Naast de races op Zandvoort is er ook een race op het circuit van Assen en één in het buitenland.

Het tweede jaar SEAT Cupra Cup
Ook dit jaar gaan zoân 25 teams de strijd aan met identieke SEAT Ibizaâs. Deze door SEAT Sport gebouwde modellen beschikken over een
1.9 liter TDI motor met een vermogen van 160 pk (118 kW) en een koppel van 330 Nm. Voor het komende raceseizoen zijn er enkele belangrijke wijzigingen doorgevoerd. Zo rijden alle teams voortaan op Dunlop Intermediate-banden. Deze gaan langer mee dan de tot nu toe gebruikte slicks. Daardoor kan de bandenwissel tijdens de twee-uursrace vervallen en dat werkt kostenbesparend.
Alle Ibizaâs worden het komende seizoen ook voorzien van een remkrachtverdeler. Uit intensief testwerk is naar voren gekomen dat deze remkrachtverdeler voor een nóg beter bochtgedrag zorgt, terwijl de remmen vóór minder snel slijten.

Nieuwe hoofdsponsor
Voor het seizoen 2005 heeft een grote brandstofleverancier een intentieverklaring getekend zich als hoofdsponsor aan de SEAT Cupra Cup te verbinden. Beweegreden van deze nieuwe hoofdsponsor is het unieke karakter van de Cupra Cup waarbij alle autoâs op dieselbrandstof rijden. Het logo van deze sponsor zal niet alleen een prominente plaats op de autoâs krijgen, maar ook onder de motorkap is het merk aanwezig: alle autoâs zullen gaan rijden met dieselbrandstof die speciaal ontwikkeld is voor hoge prestaties.

SEAT op TV: Pole Position1
SEAT krijgt een eigen televisieprogramma: Pole Position. In dit autosportprogramma wordt veel aandacht besteed aan de nationale SEAT Cupra Cup, maar ook aan het World Touring Car Championship (WTCC) waarin een fabrieksteam van SEAT actief is. De presentatie van Pole Position is in handen van Tom Coronel.

Vaste elementen
Elke uitzending van Pole Position kent twee vaste elementen. Ten eerste is er een uitgebreid verslag van het WTCC waarin SEAT actief is met een Toledo, die ook dit jaar weer aan de start verschijnt om voor een podiumplaats te strijden. Dit onderdeel wordt van commentaar voorzien door Olav Mol.
Daarnaast is er in iedere uitzending ruimschoots aandacht voor de nationale SEAT Cupra Cup. Van zowel het WTCC als de SEAT Cupra Cup worden de races uitgebreid in beeld gebracht en daarnaast krijgen de kijkers een unieke blik achter de schermen en worden de achtergronden van beide spectaculaire raceklasses belicht.

Tom Coronel: trillende koppelingsvoetjes en klamme handjes Pole Position wordt gepresenteerd door coureur Tom Coronel. Met zijn aanstekelijke enthousiasme leidt hij de kijkers rond in de (internationale) wereld van de toerwagenracerij. Tom Coronel: âIn dit programma praat ik over een passie die ik zelf ook heb. Zeker in de Cupra Cup zijn er veel beginnende coureurs die vol enthousiasme aan hun eerste raceseizoen beginnen. Daar horen trillende koppelingsvoetjes en klamme handjes bij. Ik heb dat ook allemaal meegemaakt en weet precies hoe het voelt. Het is fantastisch om dàt nu eens op tv te kunnen overbrengen â ik heb er ontzettend veel zin in!â.
Het tv-programma Pole Position gaat op zondag 24 april aanstaande van start en er staan in totaal 10 uitzendingen van elk 20 minuten gepland. Het programma wordt op zondag uitgezonden in aansluiting op de live-uitzendingen van de Formule 1-kwalificatiesessies. De programmering is terug te vinden op www.SBS6.nl.


1 Pole Position is de werktitel