Gemeente Heerenveen

Studenten stellen plan voor 'parkje achter de kerk' op

17/03/2005

De gemeente en de belangengroepen hebben gezamenlijk besloten om een aantal studenten van de Internationale Agrarische Hogeschool Larenstein te vragen om een visie op te stellen voor de verdere inrichting van het parkje.

De ontwikkeling van Heerenveen begon op een historische plek in het centrum aan het water. Daar was handel maar ook een kruiskerk en begraafplaats. Anno 2005 staat deze plek bekend als het `parkje achter de kerk'. De laatste jaren zag het parkje er echter rommelig uit en diende het meer als hondenuitlaatplaats of hangplek. Een reden voor de Bewonerscommissie Centrum Heerenveen (BCH) en de werkgroep Oud Heerenveen om aan de bel te trekken. De gemeente Heerenveen onderschreef het probleem en heeft het parkje in 2004 enigszins opgeknapt.

Maar om ook op lange termijn uitdrukking te geven aan de historische waarde van het parkje en tegelijkertijd de gebruikswaarde van het parkje te verhogen is er echter meer nodig. Een eerste stap is het opstellen van een toekomstvisie. Een toekomstvisie voor het parkje kan vooruitlopend op andere ontwikkelingen in het centrum opgesteld worden omdat er rond het parkje geen wijzigingen te verwachten zijn.

De gemeente en de belangengroepen hebben gezamenlijk besloten om een aantal studenten van de Internationale Agrarische Hogeschool Larenstein te vragen om een visie op te stellen voor de verdere inrichting van het parkje. In september zijn twee groepen van zes studenten aan de slag gegaan met het project. Tussentijds zijn de plannen steeds gepresenteerd aan vertegenwoordigers van de BCH, werkgroep Oud Heerenveen, Posthuis Theater, Horeca Heerenveen en de gemeente. In november is het project afgerond en geresulteerd in twee zeer verschillende, creatieve en innovatieve visies (genaamd door de studenten als Posthuispark en Van Oenemapark) op het parkje. Alle betrokkenen ervaren het project als zeer positief.

De vervolgstap is dat de gemeente de twee visie tot één eindplan maakt waarbij `Van Oenemapark' dient als basis voor het eindontwerp. Tenslotte wordt onderzocht hoe de uitvoering van het plan mogelijk gemaakt kan worden. Waarbij het zoeken naar financieringsmogelijkheden een eerste stap is.