SP Tilburg


Tilburg, 17 maart 2005

Initiatiefvoorstel: Heuvelreferendum op 1 juni

Vandaag dient de SP fractie een initiatiefvoorstel in dat aanstaande maandag door de gemeenteraad behandeld zou moeten worden. Daarin vraagt de fractie om op 1 juni van dit jaar een referendum over de Heuvel te houden, gelijktijdig met het nationale referendum over de Europese grondwet.

Initiatiefvoorstel

Aanleiding

Het besluit van de gemeente om het bezwaar tegen afwijzing van het inleidend verzoek tot het houden van een raadplegend referendum over het voorgenomen raadsbesluit "Initiatiefvoorstel Groen en Betaal Centrum" ongegrond te verklaren, is op 11 maart 2005 door de rechtbank vernietigd.

De rechtbank heeft besloten dat de gemeenteraad een nieuw besluit moet nemen op dat bezwaar met inachtneming van het vonnis van de rechtbank.

Uitwerking

Zonder verder actie van de kant van de gemeenteraad zal de procedure voor het houden van een raadplegend referendum conform paragraaf 2 van hoofdstuk 3 van de Referendumverordening 2004 voortgezet worden. Dit zal gezien de daarvoor gestelde termijnen leiden tot het houden van een volksraadpleging later dit jaar. In dat geval komt de organisatie en financiering van dat referendum geheel en al voor rekening van de gemeente Tilburg.

Als de gemeenteraad, gezien voorgaande, zou besluiten het initiatief tot het houden van een referendum over het raadsbesluit omtrent het "Initiatiefvoorstel Groen en Betaal Centrum" over te nemen en een volksraadpleging te organiseren conform artikel 5 van de referendumverordening 2004, zou deze op 1 juni gelijktijdig kunnen plaatsvinden met het nationale referendum over de Europese Grondwet.

De voordelen hiervan liggen voor de hand: zowel de organisatie als de daarbij behorende kosten voor de gemeente worden uitgespaard. En bovendien zal de combinatie zorgen voor een hogere opkomst bij beide referenda.

Besluit

De gemeenteraad van Tilburg, in vergadering bijeen op 21 maart 2005, besluit conform artikel 5 van de Referendumverordening 2004 tot het houden van een raadplegend referendum over het "Initiatiefvoorstel Groen en Betaal Centrum" zoals ingediend in de gemeenteraad van 14 juli 2003, en dit referendum te doen plaatsvinden op 1 juni 2005.

www.heuvelautovrij.nl