Partij van de Arbeid


Den Haag, 17 maart 2005


Vragen van het lid Koenders aan de ministers van Financiën en voor Ontwikkelingssamenwerking


over de nieuw voorgestelde president Wolfowitz van de Wereldbank


1. Hoe beoordeelt U de keuze van President Bush om Dhr. Wolfowitz voor te dragen als President van de Wereldbank?


2. Hoe verhoudt zich zijn huidige expertise als vooral militair adviseur en academicus alsmede medearchitect van de gebrekkige naoorlogse planning voor de wederopbouw en reconstructie van Irak in Irak tot de noodzaak van een kandidaat met brede expertise en ervaring op het terrein van ontwikkeling,armoedebestrijding en financiële markten? Kunt U gedetailleerd op deze aspecten ingaan?


3. Welke profielschets hanteren Nederland, respectievelijk gelijkgezinde landen in de Wereldbank voor de opvolger van President Wolfensohn? Hoe past de Heer Wolfowitz daarin?


4. Moet de president van de Wereldbank per se een Amerikaan zijn, of vindt de Nederlandse regering ook dat naar een bredere kandidatuur moet worden gekeken bijvoorbeeld van kandidaten uit ontwikkelingslanden?


5. Is de Nederlandse regering bereid om per direct te pleiten voor een opener selectieproces waarbij verschillende kandidaten worden voorgesteld en selectie plaatsvindt op basis van expertise en ervaring op het terrein van ontwikkeling, governance en engagement op het terrein van armoedebestrijding en niet alleen op basis van nationaliteit?


6. Wat zijn de plannen van dhr. Wolfowitz over de toekomst van de Wereldbank? Hoe wordt daar dan kennis van genomen? Wat betekenen deze ideeën voor de toekomstige financieringsstructuur van de Wereldbank, het beleid ten aanzien van leningen en giften, en de relatie tot het IMF?


7. Kan de regering deze vragen per direct beantwoorden alvorens Nederland als belangrijke financier van de Wereldbank daarover positie inneemt?