Ingezonden persbericht


De toekomst is nu!

Hoeveel PLC's kan je vervangen met de Microbox?

Door Bianca Scholten

"Hoeveel PLCs kan je met een Siemens Microbox vervangen?" Deze vraag stelde een van de deelnemers van de workshop 'The future is now', die OA Europe onlangs organiseerde met medewerking van Siemens bij OA partner Hint in Hattem. Met een serie workshops promoot Siemens haar nieuwste product in de productlijn van industriële PCs: de Simatic Microbox PC 420. De Microbox is sinds 1 oktober 2004 verkrijgbaar. Deze handzame PC kan bijvoorbeeld worden ingezet als hardware basis voor de object georiënteerde control software OAenterprise. Siemens boort met de Microbox naast bestaande markten hele nieuwe markten aan en OA Europe lift mee op de bekendheid van de marktleider binnen de industriële automatisering, om haar PC gebaseerde control software in de embedded markt te zetten.

"Dat is niet zo in het algemeen te zeggen", zo luidde het antwoord van Gert Jan Regtuit, product manager van Siemens, op de vraag uit de zaal. Wat de deelnemers graag willen weten is: waarom doet Siemens dit? De term 'kannibalisme' is zelfs al gevallen in een van de vorige workshops. "We hebben twee productlijnen," aldus Regtuit. "Aan de ene kant de PLCs, aan de andere kant de industriële PC's (PC Based control). Het is niet zo dat we de PLCs willen vervangen door onze industriële PCs, waar de Microbox een voorbeeld van is. En de Microbox hoeft ook niet onze andere industriële PCs te vervangen. Bij iedere klant past een specifieke oplossing. Zo zijn voor mechanische engineering eigenschappen als robuustheid en compactheid belangrijk, terwijl in andere situaties een hoge performance, openheid en flexibiliteit vereist is. Hoe verder de IPC doordringt tot de laagste automatiseringsniveaus, des te compacter en robuuster zo'n PC moet zijn. Onze nieuwe, uiterst compacte en onderhoudsvrije Microbox PC420 is met dat doel ontworpen. Hij is zo'n 26 bij 13 cm klein, bevat geen roterende onderdelen zoals ventilatoren of hard disks en is daardoor geschikt om aan machines bevestigd worden. Binnen de industriële automatisering wordt de Microbox inmiddels gebruikt door enkele Italiaanse en Duitse machinebouwers." Siemens komt met de Microbox echter ook in een hele nieuwe markt terecht. Zo zal de Microbox onder meer ingezet gaan worden in een 'infotaiment zuil' waarop life videobeelden worden afgewisseld met reclameboodschappen.

PC versus PLC gebaseerde control oplossingen

Initiatiefnemer OA Europe, leverancier van de PC gebaseerde control oplossing OAenterprise, organiseert de workshops met medewerking van Siemens. Wereldwijd gebruiken honderden bedrijven de OA software voor de besturing en visualisatie van hun productieprocessen. De control laag hebben zij ondergebracht in industriële PC's in plaats van PLCs. Toch hebben de leverancier en haar partners, waaronder Hint, soms nog te kampen met scepsis ten aanzien van het gebruik van industriële PCs voor proces besturingsdoeleinden. Klanten zijn nog steeds van mening dat dit in de PLC thuis hoort, en dat industriële PCs vooral nuttig zijn voor bijvoorbeeld visualisatie. Gert Jan Regtuit herkent dit probleem. "Wij merken bij Siemens ook dat klanten de industriële PC als minder betrouwbaar beschouwen dan de PLC", aldus Regtuit. "Maar als je kijkt naar de MTBF cijfers van onze industriële PC, dan vormen deze inmiddels een volwaardige tegenhanger van de PLC."

De toekomst is nu

Pieter van der Klooster, managing director van OA Europe, heeft wel een antwoord op de vraag hoeveel PLCs de Microbox kan vervangen: "Àlle PLCs! Ik spreek regelmatig met potentiële klanten die zeggen: 'We denken dat we in de toekomst jullie product wel willen gaan gebruiken'. Dan zeg ik: de toekomst is nu! De technologie is er klaar voor en heeft zich al bewezen in veel projecten. Laat de klanten maar komen!" Hint, certified solution provider van OA, is met een klant in het Midden-Oosten aan het uitzoeken of ze OA in combinatie met de Microbox willen inzetten. Hint heeft al diverse projecten gedaan met OA. "We gebruiken OA om industriële processen aan de kantoorautomatisering te koppelen," aldus Wout Last, managing director van Hint. "Shell wilde bijvoorbeeld haar productieprocessen optimaliseren en had daarvoor informatie nodig over deze processen. We hebben voor Shell op basis van OA één user interface gemaakt, die toegang geeft tot drie systemen: de SAP planning module, een analysesysteem en een data historian. Vanuit het kantoor kan men nu inzoomen op het productieproces en zodoende real time data inzien." De Microbox is echter nog maar net op de markt, dus hier heeft Hint nog geen ervaring mee. Overigens is de combinatie OAenterprise met de Microbox niet de enige mogelijkheid. Siemens heeft ook een eigen PC gebaseerde control oplossing: Simatic WinAC, een soft PLC. OAenterprise kan niet alleen draaien op de Microbox, maar op alle industriële PCs. Het is een geïntegreerde control en visualisatie oplossing. Industriële PCs en PC gebaseerde besturingssoftware zijn dus niets nieuws onder de zon. Toch zoeken Siemens (met haar imago als leverancier van betrouwbare en traditionele oplossingen) en OA Europe (bekend als een innovatieve leverancier) steun bij elkaar om bestaande, PC gebaseerde besturingssoftware en nieuwe innovatieve hardware op de markt te brengen.

b3c61f.jpg Visit our workshop:The Future is Now 31-3-05 Eindhoven Pieter van der Klooster
Director European Operations OA Europe BV
De Zaale 11
PO box 80 - 5600 AB
5612 AJ Eindhoven
pvdklooster@OA.com
tel:
fax:
mobile: +31 (40) 2390526
+31 (40) 2390800
+31 (6) 53898537