D66

Onjuist beeld over vergoeding europarlementariërs

In een uitzending van TweeVandaag is gisteren aandacht besteed aan het inkomen van Nederlandse europarlementariërs. Sophie in t Veld, lid Europees Parlement, betreurt het dat in de reportage een aantal onjuistheden zijn geslopen ondermeer over de hoogte van dagvergoeding en over een salariseis van de europarlementariërs.

TweeVandaag maakt melding van een dagvergoeding (de tegemoetkoming in gemaakt verblijfskosten) ter hoogte van 500,-. Dit bedrag is echter 268,- en maakt geen onderdeel uit van het salaris van europarlementariërs, zoals wel werd gesuggereerd. In een gezamenlijke gedragscode hebben SP, D66, GroenLinks, PvdA, CDA, VVD en Europa Transparant daarnaast afgesproken om alleen gebruik te maken van de dagvergoeding op basis van daadwerkelijk gemaakte kosten. Heb je geen bonnetje van de gemaakte kosten, dan kun je het niet declareren, aldus Sophie in t Veld. In de uitzending blijft dit echter onvermeld.

In de TweeVandaag-reportage wordt verder melding gemaakt van een salariseis van 20%. De Nederlandse europarlementariërs verdienen in principe hetzelfde als hun collegas in de Tweede Kamer, maar krijgen sinds acht jaar 12.000 euro minder per jaar. Deze maatregel werd destijds ingevoerd omdat in Europa hogere onkostenvergoedingen werden betaald.

Recent hebben de Nederlandse delegaties in het Europees Parlement een gedragscode afgesproken waarin zij afzien van de meeste onkostenvergoedingen. In tegenstelling van wat TweeVandaag meldde is bij de presentatie van de nieuwe gedragscode wel melding gemaakt van het verzoek aan kabinet/ Tweede Kamer om de salarisafspraken te herzien. Dit staat expliciet in de gedragscode die door àlle partijen in het Europees Parlement (dus ook de SP) is ondertekend.

Sophie in t Veld geeft volledige openheid van zaken op dit punt. Ik word betaald uit belastinggeld. De burgers/kiezers hebben recht op helderheid wat ik met hun belastingcenten doe. Daarom werk ik op dit moment, conform de gedragscode, aan mijn financieel verslag over 2004. Zo snel als deze door mijn accountant is goedgekeurd, publiceer ik dit verslag op mijn website.

Achtergrondinformatie bij dit artikel:

- gedragscode Nederlandse europarlementariërs + verklaring financiële belangen op site Sophie in 't Veld

17-3-2005 11:11