Gemeente Helmond


---

Stadswachten gaan toezien op naleving in stadshart Helmond

Stop 'm in de stalling Verbod op het stallen van fietsen in winkelgebied centrum
Vanaf maandag 14 maart a.s. geldt er -naast een fietsverbod- een stallingsverbod voor fietsers en brommers in een deel van het winkelgebied in het centrum van Helmond. Dit past in het beleid van de gemeente om het voetgangersgebied van een kwaliteitsimpuls te voorzien en vrij te maken van allerlei obstakels die hinderlijk kunnen zijn voor winkelend publiek. Er zijn stallingsverbodsborden geplaatst en de stadswachten gaan -eerst via waarschuwingen en later via bekeuringen- toezien op naleving van de regels. Aan de rand van het voetgangersgebied zijn ruim 1500 fietsstallingsplaatsen.

Het is de wens van de gemeente, de winkeliers en de meeste consumenten om het gebied van de Veestraat, Oude Aa, Smalle Haven, Almeidestraat, Kamstraat en Markt louter en alleen voor voetgangers te bestemmen. Het is de bedoeling dat publiek zonder hindernissen kan winkelen. Dat betekent dat mensen met de fiets (of met de auto) naar de rand van het centrum kunnen komen, aldaar hun voertuig parkeren en vervolgens te voet naar het winkelgebied gaan. Hiervoor zijn voldoende mogelijkheden. Er zijn 1500 -bewaakte en onbewaakte- fietsstallingsplaatsen op diverse plekken rondom het winkelgebied. Voor 0,35 euro kunnen mensen hun fiets parkeren bij de volgende bewaakte stallingen: achterkant van het Speelhuis/bij de ingang van de Elzaspassage, onder de Kasteel Traverse bij de Kijkshop en in parkeergarage Doorneind in de Molenstraat.

Handhaving
Ondanks dat er breed draagvlak voor dit stallingsverbod is, gaan de stadswachten actief controleren. Ze delen waarschuwingen uit en zullen driehoekige labels (zie illustratie) aan foutief geparkeerde fietsen bevestigen. De volgende stap is dat ze bekeuringen gaan uitschrijven voor de fietsers die hun tweewieler illegaal geparkeerd hebben. Het gebied waar het stallingsverbod geldt is aangegeven met speciale verbodsborden.

Fietsers belangrijk
Het stallingsverbod is zeker niét bedoeld om fietsers te pesten of te ontmoedigen. De gemeente vindt dat de fiets een belangrijk vervoermiddel is, met name voor het verkeer binnen Helmond zelf. Daarom is er een groot netwerk van vrijliggende fietspaden en zijn er voldoende mogelijkheden om de fiets te stallen. Maar net als andere grote gemeentes wil Helmond het winkelgebied auto- en fietsvrij hebben. Dit gebied is bedoeld voor winkelend publiek. Zij moeten onbekommerd kunnen shoppen. Daarnaast geeft een winkelstraat die vol staat met fietsen een rommelige en niet-aantrekkelijke indruk. Genoeg reden voor de gemeente om te zeggen: 'Kom met de fiets naar het centrum, maar parkeer 'm in de stallingen vlak buiten het voetgangersgebied '

Overleg
Het stallingsverbod is vooraf besproken met het Centrummanagement -een vertegenwoordiging van vastgoedeigenaren, winkeliers en gemeente- en de ondernemersverenigingen in het centrum. Mede op basis van deze gesprekken heeft het college van B&W een definitief besluit over het stallingsverbod genomen.