Gemeente Hardenberg

Maart 2005 - 60 jaar vrede: bijzondere activiteiten in Hardenberg en Emlichheim

60 jaar vrede: bijzondere activiteiten in Hardenberg en Emlichheim

Overhandiging activiteitenboekje Dit jaar is het 60 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. In de Nederlandse gemeente Hardenberg en de Duitse gemeente Emlichheim wordt daar op een bijzondere manier bij stilgestaan. Een groot aantal scholen en maatschappelijke organisaties heeft binnen het thema "Verleden-Jeugd-Toekomst" een programma met meer dan vijftig activiteiten tot stand gebracht. Extra bijzonder zijn de uitwisselingen tussen Duitse en Nederlandse scholieren. Het activiteitenoverzicht is gebundeld in een programmaboekje, dat burgemeester Bert Meulman vorige week officieel overhandigde aan zijn collega Hildebrand Stegemann van Emlichheim.

Volgens burgemeester Bert Meulman is de nadruk op jongeren binnen het project "Verleden-Jeugd-Toekomst" belangrijk. "Zij moeten het verhaal over oorlog en vrede levend houden. Zeker nu de generatie, die de oorlog heeft meegemaakt, langzamerhand verdwijnt", aldus de burgemeester. "Ik ben onder de indruk met hoeveel enthousiasme en betrokkenheid het activiteitenprogramma in Hardenberg en Emlichheim tot stand is gekomen".

Scholenproject

De scholen voor voortgezet onderwijs in beide gemeenten organiseren samen een groot aantal activiteiten rondom het thema "Verleden-Jeugd-Toekomst". De herdenking van 60 jaar bevrijding loopt als een rode draad door het onderwijsprogramma. Het activiteitenprogramma is al in februari begonnen toen leerlingen van de Haupt- en Realschule in Emlichheim, samen met leeftijdsgenoten van het Hardenbergse Greijdanuscollege en de Zeven Linden uit Dedemsvaart een gedenkteken hebben gemaakt. Ook is rond die tijd onder alle Duitse en Nederlandse scholieren in het voortgezet onderwijs een teken-, foto-, graffiti- en opstelwedstrijd van start gegaan. De resultaten daarvan zijn in de maand april te bewonderen in winkeletalages in Emlichheim, Hardenberg en Dedemsvaart. In samenwerking met theater de Voorveghter is ook een aantal activiteiten op touw gezet. Zo voert het Newman Ensemble, speciaal voor jongeren, de opera "Het dagboek van Anne Frank op". Verder kunnen de scholen zich inschrijven voor de vertoning van de oorlogsfilms Schindlers List, de Tweeling en der Untergang. Op 24 april staat de theatergroep van de Zeven Linden op het toneel met de voorstelling "Wat zou je doen?", die geïnspireerd is op de gelijknamige hit van Marco Borsato en Ali B. Deze voorstelling is ook toegankelijk voor andere belangstellenden. Bijzonder is ook dat zowel in Emlichheim als in Hardenberg leerlingen optreden als gids bij de Anne Frank Tentoonstelling. Nu al is duidelijk dat de nauwe banden tussen de scholen in de gemeenten Hardenberg en Emlichheim ook in de toekomst blijvend worden onderhouden.

Duitse Ambassadeur opent expositie Anne Frank

Vanaf de maand april zijn in de gemeente Hardenberg meerdere exposities te zien, die betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog. Zo wordt op 19 april in Hardenberg de Anne Frank tentoonstelling en de expositie over het Joods Werkkamp Molengoot officieel geopend door de Duitse ambassadeur in Nederland, de heer dr. E. Duckwitz. Deze expositie is van 1 tot en met 17 april ook te zien in de aula van het Schulzentrum in Emlichheim. De officiële opening wordt daar verricht door de Generaal Consul van Nederland, de heer J.A.M Giessen. Bij deze tentoonstelling wordt in ruim vijftig fotopanelen het verhaal van Anne Frank verteld. Citaten uit haar dagboek, familiefotos, historische beelden uit haar tijd, de holocaust, verhalen van ooggetuigen, maar ook themas als nationalisme, en tolerantie wisselen elkaar af.

Exposities

Van 5 tot en met 7 april is er ook een tentoonstelling in het Trefpunt in Balkbrug. Vanaf 6 april kan een bijzondere expositie worden bekeken in het Historisch Cultureel Infocentrum Vechtdal in Gramsbergen. Daar zijn onder meer filmbeelden te zien met mensen, die vertellen over hun ervaringen tijdens de oorlog. In de Oudheidkamer in Hardenberg kan vanaf 8 april de tentoonstelling "Van mobilisatie tot dekolonisatie" worden bekeken en in Slagharen is vanaf 9 april een tentoonstelling ingericht in het Oale Meesterhuus. "Oorlog en bevrijding". Dat is de titel van de expositie, die in Dedemsvaart kan worden bezichtigd van 9 april tot en met 31 mei. Vanaf 20 april tot en met 7 mei kan in het dorpshuis in Kloosterhaar de tentoonstelling over de Joodse Werkkampen Balderhaar en Kloosterhaar worden bekeken. Deze expositie wordt ingericht naar aanleiding van het feit dat op 20 april, ter nagedachtenis aan deze kampen, twee monumenten worden onthuld.

Skik-zanger maakt speciaal lied

In stad Hardenberg wordt op 4 mei een bijzondere herdenkingsplechtigheidplechtigheid gehouden. Omdat binnen het thema "Verleden-Jeugd-Toekomst" jongeren een belangrijke plaats innemen is Daniël Lohues, de zanger van de Drentse band Skik, gevraagd een akoestisch optreden te verzorgen. Bijzonder is dat hij een door hemzelf speciaal voor deze gelegenheid geschreven lied ten gehore brengt. De zangeres Rose vertolkt een bijzondere uitvoering van het nummer "Family tree" van de band Venice. Ze wordt daarbij ondersteund door een koor dat samengesteld is uit leerlingen van de scholen voor voortgezet onderwijs in de gemeente Hardenberg. Beide muzikale bijdragen aan het programma zijn ingetogen en passen binnen de sfeer van een herdenkingsplechtigheid.

Vertelritten & concerten

Op activiteitenprogramma van het project Verleden-Jeugd-Toekomst staan, naast de genoemde exposities, bijvoorbeeld ook vertelritten langs oorlogsmonumenten in de gemeente Hardenberg, op 9, 16, 23 en 30 april. Per touringcar wordt dan een rondrit gemaakt. Een gids vertelt over de geschiedenis van deze bijzondere gedenkplaatsen. Kaarten zijn vanaf 4 april verkrijgbaar bij de Multimediashop in Dedemsvaart en de Oudheidkamer in Hardenberg. Op 19 april wordt in gebouw de Schakel in Hardenberg een diapresentatie gehouden over de Emslandkampen. Deskundige Peter Albers vertelt het verhaal over de vijftien verschrikkelijke kampen, net over de grens in Duitsland, van Neu Gnadenfeld tot Papenburg. In theater de Voorveghter draait van 25 tot en met 29 april de oorlogsfilm "Der Untergang". Op 28 april treedt het Newman Ensemble op met de opera "Het dagboek van Anne Frank". Op 3 mei wordt in het gemeentehuis in Hardenberg de Frits de Zwerver Prijs uitgereikt. Op 4 mei, aansluitend aan de dodenherdenking in Hardenberg, speelt Oratoriumvereniging Zanglust in de Höftekerk het "Eind Deutsches Requiem" van Brahms. En op 7 mei wordt in het gereformeerd kerkelijk centrum in Dedemsvaart een bevrijdingsconcert gegeven door de Harmonie van muziekvereniging Jubal, in samenwerking met de band Silvery Sense en het jongerenkoor.

Programmaboekje

Zoals aangegeven is het totaaloverzicht aan activiteiten gebundeld in een programmaboekje, dat verkrijgbaar is bij de bibliotheken en het gemeentehuis in Hardenberg. Meer informatie is ook te vinden op www.hardenberg.nl