Vrije Universiteit Amsterdam

Overzicht | veb@dienst.vu.nl

---

Voorlopig ontwerp voor nieuwbouw Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam vastgesteld

Het voorlopig ontwerp voor de nieuwbouw van het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA) is vastgesteld. Het ontwerp is in opdracht van de Vrije Universiteit Amsterdam -mede namens de Universiteit van Amsterdam - uitgewerkt door Benthem Crouwel Architekten bv, Ingenieursbureau Zonneveld bv, Deerns Raadgevende Ingenieurs bv, Lichtveld Buis & Partners bv en Stevens en van Dijck Bouwmanagers en huisvestingsadviseurs. De nieuwbouw wordt gerealiseerd naast het VUmc aan de Gustav Mahlerlaan, gelegen aan de Zuidas in Amsterdam. ACTA -het samenwerkingsverband van de faculteiten der Tandheelkunde van de UvA en de VU- neemt het gebouw naar verwachting in 2009 in gebruik. Het voorlopig ontwerp is een tussenstap op weg naar het definitief ontwerp.

Het voorlopig ontwerp voor de nieuwbouw bestaat uit laagbouw in de vorm van een stoer stadsblok, met daarop een toren in de noordwestelijke hoek. De verbinding tussen de laagbouw en de toren wordt gevormd door de transparante tussenzone. Het gebouw bevindt zich aan de rand van het plan Zuidas.

Het gebouw is ingedeeld naar de drie primaire processen van ACTA: onderwijs, onderzoek en zorg. Uitgangspunt voor de clustering van deze functies vormt de regulatie van de verschillende stromen gebruikers in het gebouw. De zorgfuncties zijn ondergebracht op de onderste lagen van de laagbouw, zodat patiënten zich snel kunnen oriënteren op hun bestemming. Ook de onderwijsfuncties zijn zodoende in de laagbouw geconcentreerd. In de toren komen in principe geen grote aantallen studenten en patiënten. Hier zijn de kantoren en laboratoria van onderzoek gepland.

Aanleiding voor de nieuwbouw is het feit dat het huidige gebouw niet meer voldoet aan de wensen van de gebruikers. Het gebouw is te klein voor de huidige aantallen studenten, patiënten en medewerkers. Daarnaast zijn de afdelingen nu verspreid over verschillende locaties. Tenslotte is het huidige gebouw erg onderhoudsgevoelig. De colleges van bestuur van de VU en de UvA hebben daarop besloten dat de VU naast het VUmc nieuwbouw voor ACTA realiseert. De beide universiteiten delen de exploitatie van het ACTA-gebouw. ACTA is zelf verantwoordelijk voor de inrichting en de verhuizing.

ACTA is een samenwerkingsverband van de faculteiten der Tandheelkunde van de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit Amsterdam. Naast het opleiden van studenten tot tandarts verzorgt ACTA ook bij- en nascholing voor tandartsen. ACTA beschikt over eigen klinieken waar dagelijks op hoog niveau circa 600 patiënten zorg ontvangen. Naast de hoofdvestiging in Amsterdam heeft ACTA een vestiging in Almere en Den Haag waar klinisch onderwijs wordt verzorgd. ACTA telt ruim 800 studenten, heeft meer dan 500 medewerkers in dienst en is internationaal gezien een toonaangevend onderzoeksinstituut.