Gemeente Bodegraven

Visie 'Bodegraven Hogerop'

Binnen de gemeente doet zich bij inbreidings-, vernieuwings- en uitbreidingsprojecten steeds de vraag voor wat stedenbouwkundig mogelijk en gewenst is ten aanzien van de hoogte van nieuwbouw. In verband met deze projecten is het noodzakelijk dat de gemeente op hoogbouw een eigen visie ontwikkelt.

Dit is de reden geweest dat de commissie Wonen en Werken en het college van B&W in het voorjaar van 2004 het bureau Royal Haskoning gevraagd hebben een studie te verrichten naar de locaties waar hoger bouwen mogelijk is. Na bespreking in de gemeenteraad op 28 oktober 2004 is deze studie in de vorm van een notitie vrijgegeven voor reacties. Op 6 december 2004 is er een informatieavond georganiseerd waarvoor wijkteams, Woningstichting Bodegraven, commissieleden en burgers waren uitgenodigd. Alle reacties, schriftelijk en mondeling zijn door het college in ontvangst genomen en hebben tezamen met de studie tot de Visie 'Bodegraven Hogerop" geleid.

De Visie 'Bodegraven Hogerop' is ondergeschikt aan de geldende bestemmingsplannen, die alle een juridische status hebben. Nieuwe hoogbouwplannen dienen altijd getoetst te worden aan de van kracht zijnde bestemmingsplannen, zelfs al wordt voldaan aan de maatstaven van de Visie 'Bodegraven Hogerop'. Dit betekent dat in geval van afwijking van het bestemmingsplan altijd een planologisch-juridische procedure zal moeten worden gevolgd om realisatie mogelijk te maken.

Overeenkomstig de gemeentelijke inspraakverordening wordt met toepassing van afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) een ieder gedurende de periode van de terinzagelegging van 4 weken, te beginnen op 18 maart 2005, in de gelegenheid gesteld zijn/haar zienswijze schriftelijk ofl mondeling in te dienen. Tijdens een openbare hoorzitting op 30 maart 2005 op het gemeentehuis kan een ieder zijn/haar mening geven over de Visie ''Bodegraven Hogerop' en/of vragen stellen. Hierna zal de Visie worden voorgelegd aan de raadscommissie Wonen en Werken en zal tenslotte door de gemeenteraad een besluit genomen worden over de Visie.