Provincie Overijssel

Onderzoek naar netwerk van lekenhulpverlening bij calamiteiten

Gedeputeerde Staten van Overijssel hebben een subsidie van EUR 36.000,-- uitgetrokken voor het project 'Alarmering lekenhulpverleners door Meldkamer ambulancezorg'. Dit project is ingediend door Ambulance Oost met als doel te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om een dekkend netwerk van lekenhulpverleners in Twente op te zetten die kunnen ondersteunen bij calamiteiten, zoals hartstilstanden. Daarnaast wil Ambulance Oost het gebruik van defibrillators door leken stimuleren. Bij het lekennetwerk gaat het altijd om een aanvulling op en nooit om een vervanging van de bestaande professionele hulpverlening door Ambulance Oost.

Draagvlak

Om het draagvlak voor dit systeem te vergroten, is gemotiveerdheid van de lekenhulpverlener belangrijk. Deze motivatie blijft bestaan als er bij een daadwerkelijke calamiteit in de nabije omgeving ook inzet van de 'leek' gevraagd wordt door de alarmcentrale. Daarbij valt of staat het project met een goed alarmeringssysteem. Een deel van de provinciale subsidie wordt dan ook benut voor het onderzoek naar en het ontwikkelen van zo'n systeem.

Initiatieven

Burgers, bedrijven en instellingen ondernemen steeds meer initiatieven om sneller adequate hulp te kunnen bieden bij onder andere ongevallen en hartstilstanden. Gert Ranter, gedeputeerde Zorg en Participatie, voorziet dat de vraag naar gebruik van defibrillatoren door leken in de toekomst alleen maar zal toenemen. Hij vindt het een goede ontwikkeling dat Ambulance Oost deze initiatieven wil ondersteunen en uitbreiden door het geven van advies, het verzorgen van opleidings- en nascholingsprogramma's en het bieden van nazorg bij daadwerkelijke hulpverlening. "Hiermee is een brede inzet mogelijk van burgers bij calamiteiten, waardoor een netwerk van lekenhulpverleners kan ontstaan", aldus Ranter.

De provincie Overijssel hoopt door het ondersteunen van dit project de gezondheidstoestand van de inwoners van Twente te verbeteren.

Nieuwsredactie@prv-overijssel.nl
© 2005 Provincie Overijssel