Gemeente Putten

Gemeente Putten verwijdert afgekeurde speeltoestellen (17-03-2005)


---

Putten, 17 maart 2005

De gemeente Putten heeft enige tijd geleden alle openbare speeltuinen in de gemeente door het bureau ABOS uit Bergen op Zoom laten inspecteren in het kader van de ontwikkeling van het Speelruimte­ beleidsplan. Hieruit is naar voren gekomen dat een aantal speeltoestellen niet meer aan de normen NEN-EN 1176 en NEN-EN 1177 voldoet en dus uit de speeltuinen verwijderd moet worden.

De kans dat bij het gebruik van ondeugdelijke speeltoestellen ongelukken met spelende kinderen gebeuren, is reëel aanwezig. De gemeente moet als beheerder van de speelterreinen onveilige situaties trachten te voorkomen. Het college van burgemeester en wethouders heeft daarom besloten de door ABOS aangemerkte onveilige situaties op te heffen. De commissie Ruimtelijk Zaken wordt in de vergadering van 22 maart 2005 nader over de stand van zaken en procedures in deze geïnformeerd.

Medewerkers van de gemeente zullen binnen enkele weken een aantal toestellen uit de speeltuinen verwijderen. In een enkel geval kunnen de toestellen in overleg met de leverancier nog gerepareerd of aangepast worden en blijven staan.

Het is zeker niet de bedoeling dat de gemeente een onverantwoorde kaalslag in de gemeentelijke speeltuinen pleegt. Echter, voor speeltoestellen die onevenredig gevaar voor spelende kinderen opleveren, geldt dat deze - in het belang van alle partijen - verwijderd worden. Het kan dus best zo zijn dat een speeltuin het een tijdje zonder enkele speeltoestellen moet doen.

Maar het vooruitzicht is in ieder geval dat er een attractievere en veiliger speeltuin voor in de plaats komt!

Aan de hand van objectieve en landelijk gehanteerde criteria wordt bekeken welke toestellen waar en wanneer in de speeltuinen geplaatst kunnen worden. Dit hangt onder andere af van de leeftijdsopbouw van de kinderen in de wijk waar de speeltuinen liggen, de wensen van de wijkbewoners en van de beschikbare financiële middelen.

Voor een aantal speeltuinen in de wat oudere Puttense wijken heeft de gemeenteraad enige tijd geleden al een extra bedrag beschikbaar gesteld van 40.000,00 om een noodzakelijke inhaalslag te kunnen plegen. De speeltuinen in deze wijken zullen als eerste opnieuw ingericht worden.

Bij de aanpak hoort ook extra onderhoud en renovatie van trapveldjes. Dit zal vooral betekenen: het opvullen en egaliseren van speelvlakken en doelgebieden, het vernieuwen of vervangen van doelen en/of het verstellen of plaatsen van vangnetten.

Voor nadere inlichtingen of vragen over dit onderwerp kunnen bewoners contact opnemen met Harry Hamstra van de afdeling Openbare Werken, telefoon 0341-359769.