Gemeente Gilze en Rijen


* Zuilbeuk in Wevershof krijgt nieuw plekje in Lange Wagenstraat
* Eerst financiële gevolgen bekijken voor samenwerking muziekinstituut

* Aanpak voor Abdis van Thornstraat, Aalstraat en Laagstraat bekend
* College kent vier projectsubsidies toe

16 maart 2005

Zuilbeuk in Wevershof krijgt nieuw plekje in Lange Wagenstraat

Als onderdeel van het kunstwerk in het Wevershof is een 40 jaar oude zuilbeuk geplaatst. Om de beuk te redden wordt deze nu verplaatst naar de rotonde in de Lange Wagenstraat te Gilze.

In 2003 en 2004 bleek dat de beuk al halverwege het groeiseizoen zijn bladeren begon te verliezen. Onderzoek wees uit dat de boom te groot is voor zijn standplaats in het kunstwerk. Hierdoor is er een gebrek aan zuurstof in de bodem. Ook het rooster met grindlaag aan de voet van de bodem belemmert het zuurstofgehalte in de grond.

Als de boom niet dit seizoen verplant wordt, is hij volgend jaar dood. Het college heeft dan ook besloten de zuilbeuk nog dit plantseizoen te verplaatsen naar de Lange Wagenstraat. Samen met de kunstenaar gaat de gemeente nu op zoek naar een alternatief voor het kunstwerk in het Wevershof.

TOP

16 maart 2005

Eerst financiële gevolgen bekijken voor samenwerking muziekinstituut

Het college van burgemeester en wethouders wil eerst de financiële consequenties weten, voordat het de gemeenteraad zal adviseren in te stemmen met een onderzoek naar samenwerking van het muziekinstituut Dongen, Gilze en Rijen met het Centrum voor Muziek en Dans (CMD) Midden-Langstraat. Dat standpunt hebben B en W deze week ingenomen.

Vorig jaar is onderzocht of muziekinstituut Dongen, Gilze en Rijen zich kan aansluiten bij eenzelfde instelling in de regio. Daaruit bleek dat het CMD Midden-Langstraat de meest geschikte partner zou zijn voor verdere regionale samenwerking. Beide instituten staan voor een aantal concrete aandachtspunten zoals herziening van de bestuurlijke structuur, heroriëntatie op het aanbod, betere afstemming op de vraag van gemeenten en gebruikers en budgetfinanciering.

Het algemeen bestuur van het Muziekinstituut Dongen, Gilze en Rijen heeft bij het CMD gepeild of er interesse is voor samenwerking. Hierop is positief gereageerd. Nu is het zaak om de haalbaarheid van een regionaal muziekinstituut te laten onderzoeken, maar daarvoor wil het Gilze en Rijense college dus eerst weten of de samenwerking financiële gevolgen heeft. Daarna is de instemming nodig van alle betrokken gemeenteraden. Behalve Gilze en Rijen zijn dat die van Dongen, Waalwijk, Heusden en Loon op Zand.

TOP

16 maart 2005

Aanpak voor Abdis van Thornstraat, Aalstraat en Laagstraat bekend

Burgemeester en wethouders gaan in 2005 drie straten in de gemeente grondig herinrichten. Dat zijn de Aalstraat en Abdis van Thornstraat in Gilze en een stukje van de Laagstraat in Rijen. B en W hebben deze week bepaald hoe ze dat gaan doen en hoe de bewoners daarbij worden betrokken.

Bij de Aalstraat gebeurt dat door een klankbordgroep die de gemeente speciaal voor deze herinrichting gaat oprichten. Daarbij worden diverse maatschappelijke organisaties (scholen, gehandicaptenplatform en dergelijke) betrokken. Ook komt er een inspraakprocedure.

Voor de Aalstraat wordt gedacht aan een nieuwe inrichting die vergelijkbaar is met die van de Nieuwstraat-Noord en de Oranjestraat. De gemeente bekijkt vóór de reconstructie ook naar de toestand van de riolering, de afwatering en de openbare verlichting. Als uitgangspunten dienen een optimale veiligheid voor alle verkeer, extra aandacht voor voetgangers en fietsers, bereikbaarheid van winkels, bedrijven en woningen, een inrichting als gebiedsontsluitingsweg, groen zoveel mogelijk behouden en zo mogelijk versterken.

De planning geeft aan, dat de gemeenteraad in september het laatste woord over de plannen voor herinrichting geeft en dat de werkzaamheden dan nog dit jaar worden uitgevoerd.

De Abdis van Thornstraat is een woonstraat die in een toekomstig 30 kilometergebied ligt. De nieuwe inrichting moet daarop aansluiten. Ook voor de Abdis van Thornstraat wordt uiteraard eerst gekeken naar de conditie van riolering, afwatering van hemelwater en de openbare verlichting. Omdat het een woonstraat betreft, is het volgens het college niet nodig om allerlei maatschappelijke organisaties erbij te betrekken. De bewoners natuurlijk wel en dat gebeurt via de buurtvereniging. In de planning zit eveneens een inspraakavond. B en W gaan ervan uit, dat deze herinrichting in september/oktober kan worden uitgevoerd.

Hetzelfde verhaal geldt voor het stukje Laagstraat in Rijen tussen de Constance Gerlingstraat en het Stationsplein: inrichten als 30 kilometergebied en uitvoeren in september/oktober. Omdat deze herinrichting niet zoveel kanten op kan en het slechts een kleine straat betreft, ziet het college een inspraakavond als een prima middel om belangstellenden erbij te betrekken.

TOP

16 maart 2005

College kent vier projectsubsidies toe

Burgemeester en wethouders hebben in hun vergadering van 15 maart vier projectsubsidies toegekend en twee aanvragen afgewezen. In totaal beslaan de toewijzingen een bedrag van 1.482,74.

De toewijzingen zijn:


* Badmintonclub Gilze krijgt 492,74. De club heeft het gemeentelijk badmintontoernooi georganiseerd waaraan alle inwoners van de gemeente konden deelnemen. Daarnaast vragen zij subsidie voor de kosten van de reeds gevolgde cursus jeugdbegeleiding door twee van hun jeugdcommissieleden.

* Judovereniging Gilze vraagt subsidie voor de kosten van de opleiding Judoleraar A bij de Judo Bond Nederland. De aanvraag voldoet aan de subsidieverordening. De vereniging ontvangt dan ook het maximum voor een kaderopleiding te weten 90,-.

* Gilze Geurig en Kleurig wil een tuinenroute door Gilze organiseren. Diverse mensen hebben aangeboden hun tuinen gratis open te stellen voor het publiek. Voor de organisatie van het evenement krijgt Gilze Geurig en Kleurig een subsidie van 450,-.
* Stichting Juin ontvangt een subsidie van 450 voor het organiseren van een activiteit ter gelegenheid van 60 jaar bevrijding Rijen. Het evenement is voor een breed publiek bestemd en gratis toegankelijk.

De afwijzingen zijn:


* De oudervereniging van openbare basisschool De Wildschut heeft voor haar jaarlijkse project subsidie aangevraagd. Dit soort projecten zijn echter schoolactiviteiten en worden in het schoolplan opgenomen. Bovendien is het geen, voor iedereen toegankelijk, evenement. Het college stelt dan ook geen subsidie beschikbaar.

* Basisschool De Kring vraag om een financiële tegemoetkoming ter ondersteuning van hun projectweek Thailand. Evenals de bovenstaande aanvraag wordt dit gezien als een schoolactiviteit en verstrekt de gemeente daarom geen subsidie.

TOP