D66


Persbericht D66-delegatie Europees Parlement / Sophie in ´t Veld

donderdag 17 maart 2005

Europese vakbondsdemonstratie slaat plank mis

De aankondigde Europese vakbondsdemonstratie van aanstaande zaterdag slaan volgens Europees Parlementslid Sophie in 't Veld de plank mis. In een opinieartikel in de Volkskrant van vandaag vraagt In 't Veld zich af hoe het kan dat vakbonden demonstreren tegen "een maatregel die naast het stimuleren van de economie ook nog eens zeshonderdduizend banen gaat scheppen."

De vakbonden demonstreren in Brussel tegen de zogeheten dienstenrichtlijn uit angst voor wat zij sociale dumping en een gevaar voor de Europese en Nederlandse economie noemen. De voorgestelde maatregel moet er voor zorgen dat dienstverleners diensten in andere lidstaten kunnen aanbieden. Daartoe stelt de Europese Commissie voor dat de dienstverlener die in een andere lidstaat gaat werken, valt onder de wetgeving van zijn eigen lidstaat: het zogeheten "land-van-oorsprong-beginsel". Echter, om te voorkomen dat bedrijven gaan werken vanuit de lidstaten met de laagste sociale, milieu- en veiligheidsnormen, geldt dit land-van-oorsprong-beginsel niet op alle terreinen. Zo blijven de huidige wetten en afspraken over arbeidsvoorwaarden en -omstandigheden gewoon geldig, en wordt er meer nadruk gelegd op controle en naleving. Mensen die tijdelijk in Nederland aan de slag gaan, moeten hier in elk geval het minimumloon verdienen. Bovendien heeft onze regering net voorgesteld om de CAO's ook op die mensen van toepassing te verklaren, zodat het verhaal over loondumping gewoon onjuist is, aldus In ´t Veld in de Volkskrant. Daarnaast benadrukt zij dat de maatregel extra aandacht besteed aan hoe te controleren dat dienstverleners zich houden aan de regels.

In ´t Veld geeft aan dat ze de kritiek vanuit met name West-Europa op de dienstenrichtlijn hypocriet vindt. Europarlementariërs uit de nieuwe lidstaten wijzen in mijn ogen er terecht op dat hun markten in de afgelopen vijftien jaar zijn overspoeld met bedrijven uit de West-Europese landen die er goede zaken hebben gedaan. Maar nu het erom gaat dat bedrijven uit de nieuwe lidstaten de mogelijkheid krijgen hun vleugels uit te slaan, klinkt ineens de roep om de markten af te schermen. Is dit nu de vorm van solidariteit die wij in Europa willen voorstaan? Ik niet, maar de Europese vakbonden en linkse partijen klaarblijkelijk wel.

////