Ingezonden persbericht


Cohen verlaat rechtstaat

Raadslid Haffmans pleit voor gelijke behandeling geïllegaliseerden

Jupijn Haffmans, raadslid voor Amsterdam Anders/ De Groenen, krijgt maar geen duidelijke antwoorden van burgemeester Cohen op zijn vragen over uitzetacties van zogenaamde illegalen, waarbij mensen van wie de identiteitspapieren niet (helemaal) in orde zijn over de grens worden gezet. Haffmans: Het komt er eigenlijk op neer dat het de burgemeester verdomd goed uitkomt dat hij illegalen die zelfs maar overlast bezorgen, meteen het land kan uitzetten. Hij heeft ooit beloofd niet te zullen jagen op illegalen, maar doet dat dus toch.

Bij de zogenoemde Spiritacties worden illegalen opgepakt die verdacht worden van criminaliteit en/ of overlast veroorzaken. Haffmans: Dat zijn natuurlijk al twee verschillende dingen. Maar wat erger is, deze mensen worden meteen uitgezet zonder dat ze zich kunnen verdedigen tegen wat hun ten laste wordt gelegd. In onze rechtstaat zou toch iedereen recht moeten hebben op een eerlijk proces. Nu legt in feite de politie, met Cohen als opdrachtgever, een straf op: uitzetting. Een specifieke groep Amsterdammers wordt zo vogelvrij verklaard.

In de commissievergadering Algemene Zaken van vanmiddag staan de Spiritacties op de agenda. Jupijn Haffmans wil, naast verduidelijking door de burgemeester, ook wel eens weten hoe andere raadsleden daar tegenover staan. Hij hoopt het 13 april op de agenda van de gemeenteraad te krijgen.


---