Gemeente Cromstrijen


17-03-2005

OZB in Cromstrijen maar 1,5 procent omhoog?
Ik dacht het niet!

Deze opmerking krijgen we de laatste tijd regelmatig van inwoners van de gemeente Cromstrijen. Niet vreemd, aangezien veel mensen die de aanslag voor het eerst onder ogen krijgen, denken dat het tarief enorm gestegen is.

Dit heeft te maken met het feit dat de OZB voor het eerst gebaseerd is op de nieuwe taxatiewaarde van uw woning. Deze waarde is bepaald op 1 januari 2003 en gaat uit van de verkoopwaarde van uw woning. Dus wat uw woning op zou kunnen brengen wanneer u nu een bordje 'Te Koop' in de tuin zou zetten. De vorige keer dat deze waarde bepaald was, was op
1 januari 1999. Nu hoeft u geen makelaar te zijn om te weten dat de woningen sinds die tijd fors in waarde zijn gestegen.

Om te voorkomen dat de aanslagen OZB ook fors stijgen, heeft de gemeente de OZB-tarieven verlaagd. Maar het is afhankelijk van de waardestijging van uw woning af of uw aanslag hoger of lager dan de vorige keer is. Wanneer de waarde van uw woning meer dan gemiddeld gestegen is, dan is uw OZB-aanslag hoger. Is de stijging lager dan gemiddeld, dan is ook de aanslag lager. Dit doet niets af aan de OZB-stijging in Cromstrijen die toch echt maar 1,5% is.

Waar u eveneens nadeel van ondervindt, is de afschaffing van de zogenaamde Zalmsnip door het Rijk. De afgelopen jaren was deze korting van 45 euro op de gemeentelijke heffingen al een gewoonte geworden. Het lijkt dus of u nu 45 euro meer betaalt, maar in werkelijkheid is de korting komen te vervallen.