Dienstenbond CNV

Verbijsterende houding werkgevers bij onderhandelingen CAO Supermarkten!!
17-03-2005

Op 14 maart jl. zijn de onderhandelingen weer voortgezet, om te komen tot een nieuwe CAO voor de Supermarkten. Althans, het was de bedoeling dat er onderhandelt zou gaan worden, maar de supermarktwerkgevers zijn inmiddels vergeten wat onderhandelen precies inhoud. Liever dicteren zij waarover gesproken mag worden. Dit is verbijsterend en nog nooit vertoond. Al een jaar is er geen CAO meer, en werkgevers willen dat blijkbaar zo voortzetten. De prijzenslag zet zich nu voort rondom uw arbeidsvoorwaarden. U als werknemer betaalt sowieso de rekening van de prijzenoorlog, maar dat wordt nu schrijnend duidelijk.

CAO voorstellen
In februari 2004 heeft CNV Dienstenbond CAO-voorstellen ingediend. De werkgevers wilden de CAO met een jaar verlengen tot 1 april 2005, zonder wijzigingen. Dat vonden zij destijds een geweldig bod waar we maar snel akkoord mee moesten gaan. Hierbij werd toen voor het gemak maar voorbijgegaan aan uw beknelde positie als werknemer in de supermarkt. Uw en dus onze voorstellen werden naar de prullenbak verwezen. In het voorjaar en de zomer van 2004 zijn wij aan de onderhandelingstafel niets opgeschoten.

Het enige punt waarover gesproken kon worden betrof een communicatieplan voor werkgevers en werknemers om de CAO-afspraken beter bekend te maken in de branche. Met andere woorden, alle afspraken die al in de CAO staan krijgen extra bekendheid, zodat het nakomen van die afspraken beter zou verlopen. Voor CNV Dienstenbond geldt altijd al, afspraak is afspraak!!

Stand van zaken, agendadictaat!
Voor en na de acties tegen het kabinetsbeleid heeft het overleg stil gelegen tot nu toe. Inmiddels is duidelijk wat de mogelijkheden op VUT- en pensioengebied zijn. Via het pensioenfonds zijn werkgevers en werknemers druk bezig om een nieuwe aangepaste regeling af te spreken. Het lijkt dat de werkgevers op dit punt gelijkertijd een bezuiniging willen binnenhalen. Het zijn immers kruideniers. Dit geldt ook op het gebied van het tweede ziektejaar. Dat is nu eenzijdig bijgesteld naar betaling van 70% van het laatste loon. Werkgevers willen ook voor dit onderwerp weer een studiegroepje inrichten.

Als de studies dan leiden tot een voor werkgevers acceptabele oplossing, dan is een kleine loonsverhoging bespreekbaar. Kortom, werkgevers bepalen eenzijdig waarover zij wensen te spreken, uw wensen en onze voorstellen worden dus in het geheel niet serieus genomen. Een dergelijke arrogante houding is nog niet vaak vertoond. Op 23 maart aanstaande gaan we nog een keer proberen er iets van te maken, maar de insteek van werkgeverszijde geeft weinig vertrouwen in een goede afloop.

Is uw collega nog geen lid, geef hem of haar dan ook eens deze info te lezen. Nog meer leden zorgen dat u en uw collegas wel serieus genomen worden door de werkgevers.

Heeft u nog vragen naar aanleiding van deze info, dan kunt u contact opnemen met bestuurder, Richard Leloux; r.leloux@cnvdibo.nl