European Union

IP/05/320

Brussel,17 maart 2005

Douane: Commissie doet voorstel voor aanpak vereenvoudiging oorsprongsregels

De Commissie heeft een aanpak goedgekeurd om nieuwe, vereenvoudigde oorsprongsregels vast te stellen voor de preferentiële handelsregelingen van de EU met bepaalde derde landen. De oorsprongsregels, aan de hand waarvan bepaald wordt voor welke goederen volgens de preferentiële handelsregelingen lagere douanetarieven gelden, zijn momenteel te ingewikkeld en fraudegevoelig. De Commissie stelt voor de huidige regels te vervangen door één enkele methode voor oorsprongsbepaling op grond van de toegevoegde waarde, waardoor de regels duidelijker worden en ontwikkeling bevorderen. Ook is de Commissie van plan het beheer van het systeem te verbeteren en een controleprogramma op te zetten. De veranderingen worden ingevoerd door middel van wetgevende maatregelen. De Commissie zal onmiddellijk beginnen met de voorbereiding van de eerste maatregel.

"Ik ben zeer opgetogen dat de Commissie dit kader voor de vereenvoudiging van de ingewikkelde oorsprongsregels heeft goedgekeurd en hierbij bevordering van de ontwikkeling voorop heeft gesteld", zei Commissaris voor Belastingen en Douane László Kovács. "Met deze nieuwe regels zullen de ontwikkelingslanden beter kunnen profiteren van de tariefpreferenties die de EU hun biedt. Ook de handelaren en douanediensten zijn gebaat bij deze nieuwe regels."

Preferentiële handelsregelingen zijn gericht op toename van de wederzijdse handel in goederen en toegang tot de interne markt voor producten uit ontwikkelingslanden, door douaneheffingen te verlagen of af te schaffen. De oorsprongsregels zijn opgesteld om te garanderen dat de preferentiële behandeling geldt voor producten die afkomstig zijn uit (d.w.z. volledig verkregen of voor een groot gedeelte verwerkt in) het land waaraan preferentie verleend is. Er zijn momenteel te veel oorsprongsregels, zij zijn te ingewikkeld, te inflexibel en fraudegevoelig. In de mededeling van de Commissie worden de daarom de volgende plannen ter vereenvoudiging en versoepeling van de huidige regels voorgesteld:
* Een enkele, algemene voorwaarde voor het vaststellen van de oorsprong van goederen die niet volledig in een bepaald land verkregen zijn, op grond van een bepaalde drempel voor de toegevoegde waarde in het desbetreffende begunstigde land (of, indien van toepassing, regionale groep). De effecten hiervan moeten nog nader worden onderzocht;

* Een herverdeling van de rechten en plichten van bedrijven en autoriteiten. In het bijzonder wordt het huidige systeem, waarbij de oorsprong wordt aangetoond aan de hand van een door de exporteur ondertekend en door de bevoegde autoriteiten van het land gestempeld certificaat, vervangen door een oorsprongsverklaring van geregistreerde exporteurs;
* De ontwikkeling van instrumenten om te garanderen dat de begunstigde landen hun verplichtingen naleven. Dit zijn o.a. instrumenten ter verbetering van de evaluatie, informatiestromen, opleidingen en technische bijstand om de samenwerking tussen de Gemeenschap en de preferentiële partners te vergemakkelijken, evenals een systeem voor periodieke controle op de naleving.

Uit een openbaar overleg met belanghebbenden in 2004 is gebleken dat ook zij van mening waren dat de oorsprongsregels vereenvoudigd moesten worden, zie:

http://europa.eu.int/comm/taxation_customs/common/consultations/custom s/article_849_en.htm

Voor de mededeling betreffende de oorsprongsregels voor preferentiële handelsregelingen, zie:

http://europa.eu.int/comm/taxation_customs/customs/customs_duties/rule s_origin/preferential/article_777_en.htm

Zie ook MEMO/05/95