Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Conferentie Wmo druk bezocht

Nieuwsbericht, 16-3-2005

Amsterdam en Utrecht behoren tot de gemeenten die zijn geselecteerd om deel te nemen aan de ontwikkelpilots voor de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Wethouders van alle gemeenten waren vandaag bijeen in Maarssen. Op de conferentie 'Werk in Uitvoering' maakte staatssecretaris Ross bekend welke 26 gemeenten zijn geselecteerd als ontwikkelpilot. Deze 'proeftuingemeenten' gaan in 2005 experimenteren met aspecten van de Wmo die op langere termijn gaan spelen. Ook gemeenten die niet werden geselecteerd kunnen aan de slag met delen van het Wmo-traject, aldus Ross.

Gemeenten worden met de nieuwe Wmo verantwoordelijk voor bijvoorbeeld leefbaarheid en samenhang in buurten en wijken, mantelzorg en voorlichtingsloketten. Op 20 april debatteert de Tweede Kamer over de Wmo. Als de Tweede Kamer akkoord gaat met het wetsvoorstel wordt de Wmo vanaf 2006 stapsgewijs ingevoerd.

De uitverkoren gemeenten voor de ontwikkelpilots zijn: Waalwijk, Breda, regio Eindhoven, Hoogeveen, Almere, Leeuwarden, regio Zuidwest Friesland, Nunspeet, Doetinchem, gemeente Groningen, samenwerkingsverband Wonen, Welzijn, Zorg Groningen, regio Zuid-Limburg, Helden (namens Kessel, Maasbree en Meijel), Amsterdam, Haarlem, Kampen, Enschede, Utrecht, gewest Eemland, Middelburg, Hulst, regio Drechtsteden, samenwerkingsverband Midden-Holland, regio Alblasserwaard/Vijfheerenlanden, Ede-Veenendaal en het samenwerkingsverband tussen Schermer, Beemster en Zeevang en Graft-De Rijp.