Landschapsbeheer Nederland



Eerste kievitsei 2005 gevonden

Weidevogelbeschermer Henk van de Bork heeft op donderdag 16 maart om 10 voor half een het eerste kievitsei van 2005 gevonden. Dhr. van de Bork is lid van Vanellus vanellus, vereniging van weidevogelbeheerders èn van Weidevogelbeschermingsgroep Eemnes, aangesloten bij Landschapsbeheer Utrecht. Beide organisaties coördineren vrijwilligers die boeren helpen met het beschermen van weidevogellegsels: nestbescherming.

Nestbescherming vindt plaats op circa 300.000 ha. Daarnaast vindt in weidevogelreservaten op enkele tienduizenden hectares aangepast beheer plaats en buiten reservaten op circa 30.000 hectare uitgesteld maaien door boeren. Steeds vaker wordt gebiedsgericht samengewerkt om weidevogels aan een goed broedsucces te helpen. Een voorbeeld daarvan is Nederland - Gruttoland (www.grutto.nl).

Met het vinden van het eerste kievitsei is het weidevogelseizoen 2005 daadwerkelijk begonnen. Vanaf nu zullen duizenden boeren en weidevogelbeschermers zich net als voorgaande jaren inspannen om nesten te zoeken, te markeren en waar nodig daadwerkelijk te beschermen tegen verlies door landbouwkundige activiteiten. Meer informatie: info@landschapsbeheer.nl